Hans Dahlgren (S) säger sig inte känna till två av de tre oligarker som kontrollerar Sundsvalls aluminiumverk. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

EU-ministern: Vet inte om Sundsvallsoligarker står på sanktionslista

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren kräver att EU blir tuffare mot Putins oligarker. När SVT berättar att tre oligarker har ägande i en aluminiumfabrik i Sundsvall säger han att han inte känner till det.

– Jag vet inte i vilken mån de står på listan eller kan komma att stå på listan, säger han.

Under en pressträff den första mars krävde EU-minister Hans Dahlgren ”hårdare och bredare” sanktioner mot det ryska toppskiktet.

I torsdags och fredags var han i franska Arle för att möta sina ministerkollegor i EU. Högt upp på dagordningen stod sanktionerna mot ryska oligarker. Men när SVT får tag på Dahlgren efter mötet säger han sig inte känna till Oleg Deripaska och Viktor Vekselberg, två av de tre oligarker som kontrollerar Sundsvalls aluminiumverk och som befinner sig på USA:s sanktionslista – men inte på EU:s.

Kriget i Ukraina

– Jag kan inte detaljerna kring det enskilda fallet. Och om det är ett fall som håller på att sättas upp på en lista så får jag inte kommentera, säger han.

Hur kommer det sig att de två finns på sanktionslistor i USA men inte i EU?

– Det räcker inte med att man är oligark i den meningen att man har mycket pengar och kanske känner Vladimir Putin. Utan det måste finnas en koppling till att stödja den ryska regeringens arbete eller deras invasion i Ukraina. Det måste vara rättssäkert, säger han.

Dahlgren om gyllene pass: ”Skandalöst”

Ett stort antal ryska miljardärer har pass och medborgarskap i bland annat Cypern, Malta och Portugal som alla har erbjudit så kallade gyllene pass. Det vill säga att man i princip kan köpa ett pass genom att investera pengar i landet. En av dem är Oleg Deripaska.

– Det är väldigt dåligt, väldigt illa. Jag har själv tagit upp det här nu när vi hade möte med alla EU-ministrarna och sagt att det här är skandalöst. Att man kan köpa sitt medborgarskap i den Europeiska unionen och därmed resa fritt och utnyttja alla fyra friheterna inom EU. Jag talade sedan separat med ett par av de ländernas företrädare och de har lovat att de inte ska inte ge några sådana här pass till ryssar i framtiden, säger han.

Flera oligarker har hunnit flytta sina stora båtar till länder som inte har utlämningsavtal med USA eller EU. Går sanktionsarbetet för långsamt?

– Vi kommer att tala med de länder som inte anslutit sig till sanktionsregimerna, säger Hans Dahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet