”Det kommer att skada Ryssland – och skada mycket”, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell. Foto: AP/TT

EU inför nya sanktioner mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

EU:s utrikesministrar har kommit överens om ett sanktionspaket mot Ryssland. Åtgärderna riktas mot en rad politiker, ryska medborgare, banker och den ryska staten.

– Det kommer att skada Ryssland – och skada mycket, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Åtgärden kommer som en reaktion på Rysslands erkännande av de ryskkontrollerade utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina.

Samtliga politiker som röstade för beslutet i det ryska underhuset påverkas av sanktionerna. Det gör även totalt 27 individer och institutioner som varit en del av eller stödjer erkännandet.

Det rör sig bland annat om banker som finansierar den ryska militärens verksamheter i östra Ukraina. Sanktionerna riktar sig även mot personer som ägnar sig åt propaganda om Ukraina.

Åtgärderna begränsar också ryska statens tillgång till EU:s marknad och finansiella verktyg.

President Vladimir Putin klarar sig dock undan sanktioner.

– Sanktioner är bara en del av vårt svar, säger Josep Borrell och öppnar för att fler sanktioner från EU:s håll kan införas framöver, beroende på Rysslands agerande.

Lista: Detta är sanktionerna

Det var efter flera timmars förhandlingar som EU:s utrikesministrar meddelade att de kommit överens. Här är de nya sanktionerna mot Ryssland:

• De som varit delaktiga i beslutet om erkännande hamnar på EU:s sanktionslista.

• Det gör även banker som finansierar ryska militäroperationer i utbrytarområdena.

• Den ryska statens tillgång till EU:s marknader och finansiella verktyg begränsas.

• Sanktionerna riktar sig även mot handeln mellan utbrytarregionerna och EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.