Gasledningen Nord Stream 2 stoppas tills vidare

Uppdaterad
Publicerad

Den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 stoppas tills vidare, meddelar Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

– Det är en väldigt stark och bra signal, säger utrikesminister Ann Linde.

Beslutet tas mot bakgrund av den senaste utvecklingen i Ukraina, säger Scholz i samband med en presskonferens med sin irländske kollega i Berlin.

– Läget har förändrats i grunden. Och därför måste vi omvärdera läget i ljuset av den senaste utvecklingen. Detta gäller också Nord Stream 2.

Teknisk lösning

Han förklarar hur stoppet av den redan färdigbyggda ryska gasledningen kommer att ske tekniskt. Gasledningen väntar nämligen nu bara på att bli certifierad för att kunna tas i bruk. 

– Jag har i dag bett näringsdepartementet att dra tillbaka sin analys om försörjningssäkerheten hos energinätsmyndigheten. Det låter tekniskt, men det är det förvaltningsrättsligt nödvändiga steget för att förhindra att det sker en certifiering nu, fortsätter han. 

Scholz förklarar hur en stoppad myndighetsrapport alltså åtminstone tillfälligt kommer stoppa den kritiserade gasledningen mellan Ryssland och Tyskland.  

– Försörjningssäkerhetsrapporten är viktigt för certifieringen som näringsdepartementet håller på att göra. I det här läget så måste man omvärdera. Därför dras nu den gällande rapporten tillbaka för att arbetas om på näringsdepartementet, fortsätter Scholz.

Det tyska beslutet välkomnas av svenska utrikesministern.

– Det är en väldigt stark och bra signal. Jag tycker det är starkt gjort av Tyskland och Scholz att te detta beslut. Givetvis är det stora uppoffringar för Tyskland, både när det gäller energiförsörjningen och risk för ekonomiska konsekvenser, så det är ett mycket viktigt beslut, säger utrikesminister Ann Linde.

Länge kritiserats

Gasledningen Nord Stream 2, som för naturgas från Ryssland till Tyskland, har länge kritiserats av USA och flera europeiska länder som hävdar att den ökar Europas beroende av ryska energileveranser.

Tyskland kommer framöver se över om man kan diversifiera sin gasimport ytterligare, meddelar Scholz.

Både Tyskland och Ryssland har tidigare hävdat att projektet är strikt kommersiellt och att gas och politik inte hör ihop. Men Scholz har samtidigt varit öppen för att villkora projektet mot en eventuell rysk aggression.

– Allt kan diskuteras om Ryssland invaderar Ukraina, sa han tidigare i januari.

Nord Stream kontroversiell fråga även för Sverige

  • Beslutet om att dra en gasledning mellan Ryssland och Tyskland fattades redan i början av 2000-talet. Tanken var att gasledningen skulle ge en stabil import av rysk gas till främst Tyskland.
  • Sedan tio år är Nord Stream 1 i bruk, Nord stream 2 är tänkt att komplettera och öka leveransen av gas till Europa.
  • Kritiken mot Nord Stream 2 inom EU har främst kommit från Polen och Baltikum och har handlat om att man gör sig för beroende av rysk gas.
  • För Sverige blev frågan kontroversiell då både Nord Stream 1 och 2 går genom svensk ekonomisk zon i Östersjön, några sjömil utanför Gotland. När Nord Stream 1 byggdes hyrdes hamnen i Slite på Gotland ut för att lagra rören, samma sak var aktuell inför bygget av Nord Stream 2. Region Gotland valde dock att inte hyra ut Slite hamn efter att försvarsministern och utrikesministern avrått med hänvisning till säkerhetspolitiska skäl. Däremot tackade Karlshamns kommun ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.