Några av dem som medverkade i Svenska Nyheters sångnummer var Annika Strandhäll (S), Hanif Bali (M), Peter Wolodarski, Chang Frick och Göran Greider. Foto: SVT/TT

Så fick Svenska Nyheter politiska fiender att sjunga ihop: ”Ett jävla ringande”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en storskalig skara politiska debattörer och opinionsbildare som tar ton i Svenska Nyheters säsongsavslutning – och för Michael Lindgren, mannen bakom inslaget, har projektet inneburit ”ett jävla ringande”. Men då har han också samlat en grupp som vanligtvis inte brukar ses tillsammans i ”We are the world”-osande sångspektakel.

Efter en monolog om den politiska polarisering som präglar samhället, fäller Svenska Nyheters programledare Kristoffer Appelquist upp locket på sin laptop, och ringer chefredaktören för socialdemokratiska Dala-Demokraten, Göran Greider – som svarar med skönsång. Allt eftersom får han i sången sällskap av en lång rad politiker och opinionsbildare, från Dick Erixon på Sverigedemokraternas webbtidning Samtiden, Chang Frick, chefredaktör för sajten Nyheter Idag, till Annika Strandhäll (S) och Anders Lindberg, ledarskribent på socialdemokratiska Aftonbladet.

”Vi skrev låten i måndags”

Michael Lindgren är känd från Grotesco, och har tidigare varit producent för Svenska Nyheter. Det är han som är upphovsman till anti-polariserings-låten ”Jag avskyr dig och allt du tror på”, tillsammans med bland annat Jens Ganman.

– Vi jobbade på det här under en vecka. Skrev låten i måndags, det har varit ett jävla ringande.

Han berättar att han upplever att många svenskar stänger in sig i åsikts-kluster, och inte vill lyssna på andra än dem som bekräftar deras redan hållna åsikter.

– Utifrån det bjöd vi in så många profilerade politiska röster vi kunde, från alla hörn av svensk offentlighet. Kan vi ha tre minuters vapenstillestånd? Kan vi få alla att sjunga en mysig sång tillsammans? Det var min ambition: Att skapa feelgood-stämning där politiska fiender skojar med sig själva i några minuter. Det är något hoppfullt med det, berättar han för SVT Nyheter.

Inte alla tackade ja...

Men att få ihop så många vitt skilda röster var en enorm utmaning, och det var inte alla som tackade ja.

Vill du berätta vilka som tackade nej?

– Jag vet inte om jag vill göra det... Många tillfrågades, men valde att inte vara med, vissa av personliga skäl, andra av politiska skäl. Till exempel Gudrun Schyman ville inte vara med. Även Joakim Lamotte och Ivar Arpi tackade nej.

Tror du att vissa helt enkelt inte vågar sjunga tillsammans med människor från ett annat politiskt läger?

– Absolut, det tror jag. Vissa tycker det är besvärligt att deras politiska motståndare är med.

Så, hur toppar ni detta nästa säsong?

– Det vet man aldrig. Verkligheten toppar alltid, så det händer säkert nya saker i Sverige som ger oss nytt att skoja om.

Se hela avsnittet av Svenska Nyheter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.