Foto: TT

Svenska porrproducenten hyllar nya sexualundervisningen

Publicerad

Svenska Erika Lust började skapa porr 2004 som en motvikt till den manscentrerade mainstreamporren.

Nu hyllar hon regeringens initiativ till en ny sexualundervisning.

– Det låter jättevettigt i den värld vi lever i idag, där vi vet att porr dominerar internet.

Under torsdagen fattade regeringen ett beslut om att ändra sexualundervisningen i grundskolan och gymnasiet – och högskoleminister Matilda Ernkrans underströk att porr inte är en bra första kontakt med sex.

Trots att Erika Lust själv driver ett bolag som producerar erotisk film så reagerar hon positivt på nyheten.

– Naturligtvis vill unga lära sig om sex, men det tråkiga är att många porrsajter som finns idag domineras av negativa sexuella värderingar. Det förekommer väldigt mycket misogyni, det vokabulär som används är mycket i stil med ”banging”, ”choking”, och ”smashing”, säger hon och fortsätter:

– Men det är den verklighet vi lever i och då är det jättebra om de som arbetar inom skolväsendet och har möjlighet att tala med ungdomar om att tänka kritiskt och analytiskt kring den typen av sexuella videos de kommer i kontakt med. 

”Ska inte vara moraliserande”

Erikas egen porrfilmsproduktion började med att hon upplevde att hon inte delade de värderingar som pornografin stod för.

– Det var för centrerat kring män och penetrationer. Jag ville se kvinnors sexuella utveckling i fokus.

Som verksam i branschen, tror du inte att det finns risk att det blir moraliserande?

– Jag tycker inte man ska moralisera eller avskräcka. Vi borde prata om varför vi är intresserade av att se på porr. Porr kan också hjälpa oss att få en uppfattning om vår egen sexualitet. Det kan finnas väldigt positiva värden.

Erika anser att en lyckad sexualundervisning ska innehålla flera delar, och understryker vikten av öppenhet.

– Dels den biologiska biten men det är också viktigt att förklara att sex inte bara är penetration, att det finns en känslomässig aspekt av det hela. Det är även viktigt att det är öppet så att det inte blir så heteronormativt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.