Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SSAB:s tekniska chef om deras satsning om fossilfritt stål. Foto: SVT/Per Nilsson

Svenska projekt får jättestöd från EU – för att minska utsläppen

Publicerad

Två svenska industriprojekt är med och delar på drygt 11 miljarder kronor ur EU:s innovationsfond.

EU investerar över 1,1 miljarder euro (drygt 11 miljarder kronor) i sju storskaliga industriprojekt, som ska minska klimatutsläppen i regionen. Två av projekten är svenska – Stockholm Exergi:s projekt för att fånga in och lagra koldioxid, samt Vattenfall, SSAB och LKAB:s samarbete Hybrit, för att producera fossilfritt stål.

Stötta teknologi för utsläppsminskning

Investeringen kommer ur EU:s innovationsfond och syftet är att ge stöd till ny teknologi som kan minska koldioxidutsläppen i annars utsläppstunga industrier, som till exempel kemikalie-, stål-, cement- eller energi- och värmeindustrier.

– Dagens beslut ger ett konkret stöd till miljöteknikprojekt över hela Europa. Det gör det möjligt för dem att skala upp viktiga teknologier som både stödjer och påskyndar övergången till klimatneutralitet, säger EU:s vice president Frans Timmerman i ett pressmeddelande.

En väg mot Parisavtalet

I Parisavtalets målsättning att hålla den globala uppvärmningen till 1,5 grader måste världen minska sina utsläpp av växthusgaser markant, men även satsa på ny teknik inom bland annat förnybar energi samt infångning, lagring och användning av koldioxid.

– Innovationer är avgörande för de lösningar vi behöver ta fram under det här årtiondet för att nå 1,5-gradersmålet. Nya innovationer tillsammans med skarpa utsläppsminskningar banar vägen mot Parisavtalet, säger Frans Timmerman.

Övriga projekt finns i Belgien, Italien, Finland, Frankrike, Nederländerna, Norge och Spanien. Hur stor andel som respektive projekt får avgörs under nästa år.

Stockholm Exergi får stöd för en fullskalig anläggning för infångning av biogen koldioxid. Anläggningen ligger i Stockholm och ska vara startklart 2025.

Det andra svenska projektet, Hybrit, är den gemensamma satsning som Vattenfall, SSAB och LKAB gör för att producera helt fossilfritt stål. Tekniken har potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med minst tio procent, enligt dem själva. Målsättningen är att i framtiden minska utsläppen från järn- och stålproduktion i hela världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet