Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi har vunnit första omgången mot viruset, säger Pfizers globala forskningschef Mikael Dolsten. Foto: Morgonstudion & TT

Pfizerchefen om svenska strategin: ”Sverige får inte isolera sig”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Pfizers vaccin börjat rullas ut i USA och Storbritannien. En av de högsta ledarna i bolaget är svenske Mikael Dolsten. Han uppmanar nu Sverige att inte isolera sig i kampen mot covid-19.

– Är det något råd jag vill ge till den svenska strategin är det att verkligen jobba i konstant samarbete med resten av världen, säger han i en exklusiv TV-intervju i SVT:s Morgonstudion.

Pfizer och Biontechs vaccin är ett av de första i världen mot covid-19 och används bland annat i USA och Storbritannien. I Ryssland används vaccinet Sputnik V och vaccin från Moderna och Astra Zeneca/Oxford står även de på tröskeln till att nå marknaderna.

Vad säger du om att det gått så fort?

– Det är en historiskt snabb utveckling från idé till att vara hos patienterna. Det brukar ta upp till tio år, nu tog det tio månader, säger Mikael Dolsten.

Han är vetenskaplig chef och en av tolv personer i Pfizers högsta ledning med ansvar för världsomspännande forskning och utveckling.

Biverkningar i Storbritannien

I Storbritannien har flera personer fått allergiska reaktioner sedan de tagit Pfizer/Biontechs vaccin och allergiska personer uppmanas att vänta med vaccinet.

Vad säger du om att ni inte upptäckte det i era studier?

– Det är en bra fråga, vi studerade 40 000 patienter. Friska frivilliga och många med allergisk bakgrund men det rapporterades få eller inga biverkningar.

– När man gör en sådan här massvaccinering så kommer också möjligheten att ovanliga biverkningar framkommer. Vi följer det väldigt noga med länderna som börjar vaccineras och tar fram bra råd för hur de ska behandlas.

”Vägen till framgång är att inte vara isolerad”

Mikael Dolsten är uppväxt i Halmstad men flyttade till USA för 16 år sedan och i han har i år på avstånd följt hur Sverige bekämpat coronaviruset.

Hur ser du på den svenska strategin?

– Är det något råd jag vill ge till den svenska strategin är det att verkligen jobba i konstant samarbete med resten av världen. Jag skulle uppmana Sverige att vara aktivt och samla intryck från hur andra länder också går till väga i folkhälsokampanjer. Jag tror att det är vägen till framgång och inte vara isolerad.

Han tror att människan kommer vinna över sars-cov-2 (viruset som orsakar covid-19), men varnar samtidigt för att nästa pandemi väntar bakom hörnet.

– Vi kan inte luta oss tillbaka, viruset har släktingar som kan ta sig fram några år in i framtiden. Vi har vunnit första omgången mot det här viruset men nu måste vi få kontroll på det i våra liv, säger Dolsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet