Foto: TT

”Insatser mot övervikt behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler i Sverige blir överviktiga eller har fetma, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Om man slår ihop övervikt och fetma kan man nog säga att nästan är hälften i Sverige har ett BMI över 25, det vill säga, överviktigt eller fetma. Det är betydligt fler män än kvinnor som är överviktiga, men när det gäller fetma har det jämnat ut sig mellan könen, säger Marita Friberg, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Att fler svenskar har en vikt som anses som ohälsosam beror på globala orsaker, tror Marita Friberg, som är utredare på enheten för hälsofrämjande levnadsvanor på Folkhälsomyndigheten.

– Det är en ”global trend”, det är därför den här utvecklingen finns i alla länder. Man ser samma trend även i utvecklingsländer där man har haft undernäringsproblematik. När man får det bättre resursmässigt går det ofta snabbt över till överviktsproblematik, säger hon.

”Gemensamma orsaker”

Andelen personer med fetma var 14 procent hos både kvinnor och män 2015.

Marita Friberg menar att det även har att göra med att vi i dag har ett samhälle där vi rör oss mindre och har tillgång till mat dygnet runt, något som inte riktigt har varit vanligt förut.

– Samhället som vi lever i och har utvecklat tekniskt orsakar övervikt och fetma. Men detta finns inte bara i ett land, orsakerna är gemensamma för de flesta länder.

Vill göra riktade insatser

Nästa steg för Folkhälsomyndigheten är att titta mer noggrant på vilka grupper som är värst drabbade. Övervikt och fetma är till exempel vanligare bland de med kort utbildning och arbetare, säger Marita Friberg.

– Tittar man på genomsnittet ser det ut på ett sätt, men tittar man närmre är det värre i vissa grupper. Vi har redan en del generella insatser och rekommendationer, men förutom det behöver vi göra riktade insatser. Framförallt för barn och unga som har en ohälsosam vikt, vilket kan vara en belastning senare i vuxenlivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.