• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

I genomsnitt 7,5 liter ren alkohol bland vuxna. Foto: TT

Ny rapport: Svenskar dricker allt mer

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaderna mellan hur mycket Nord- och Sydeuropa dricker minskar. En ny forskningsrapport från OECD visar att alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat med drygt 15 procent samtidigt som den minskar i Sydeuropa där Italien sticker ut med en drygt 40-procentig minskning.

Mer vin, mindre sprit och ett mer kontinentalt drickande. De svenska alkoholvanorna har förändrats sedan EU-inträdet 1995 och vi dricker allt mer. Det bekräftas av en ny OECD-rapport om alkoholkonsumtionen i världen.

Sverige sticker inte ut någonstans i statistiken men det framgår att alkoholkonsumtionen har ökat med cirka 16 procent under perioden 1992-2012.

Generellt i OECD-området har drickandet varit nästintill oförändrat enligt rapporten med en genomsnittlig minskning på 2,5 procent.

Italien minskar mest

Det som sticker ut är en minskning som framförallt synts i länder där alkoholkonsumtionen tidigare var väldigt hög som i Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien där drickandet minskat med över 40 procent.

Nio liter per person

I Italien dricks nu mindre än i Sverige där det i genomsnitt dricks 7,5 liter ren alkohol bland vuxna. Det går att jämföra med OECD-snittet på runt 9 liter alkohol eller Estland som toppar statistiken med 12,5 liter alkohol per person.

Mer vin och mindre öl

För den nyfikne kan man utläsa att vi i Sverige verkar vara något mer förtjusta i vin än öl jämfört med både Finland och Norge där det framför allt dricks öl. I Estland som konsumerar mest alkohol och där drickandet ökat mest enligt rapporten är det dock starkspriten som är populärast.

Så mycket ökade / minskade alkoholkonsumptionen 1992-2012

Estland 57,7 procent

Norge 36,2 procent

Sverige 15,9 procent

Finland 10,1 procent

Snitt OECD – 2,5 procent

Tyskland – 20,3 procent

Frankrike – 23,6 procent

Italien – 42,5 procent

Så mycket ren alkohol dracks 2012

Estland 12,3 liter

Frankrike 12 liter

Tyskland 11 liter

Finland 9,8 liter

Snitt OECD 9,1 liter

Sverige 7,3 liter

Norge 6,4 liter

Italien 6,1 liter

Källa: OECD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer