Svenskar köpte njurar av fattiga

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på njurar i Sverige har fått ett 30-tal personer att åka utomlands sedan 1980-talet för att transplantera njurar som köpts av fattiga människor.

Det visar en opublicerad kartläggning av Annika Tibell vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. En av de svenska organköparna berättar för SR:s Vetenskapsradion att han tröttnade på att stå i kö och åkte till Pakistan för att köpa en njure.

Organhandel är förbjuden enligt svensk lagstiftning.

-Det är naturligtvis väldigt olyckligt och ingenting som vi tycker är bra eller står bakom, säger Charlotte Möller, utredare för donations- och transplantationsfrågor på Socialstyrelsen till TT.

Myndigheten delar Annika Tibells uppfattning om hur utbredd organhandeln är och att det är ett stort problem. Men trots det är inga omedelbara åtgärder planerade.

-Vi måste fortsätta arbeta för att man inom den svenska vården ska kunna genomföra de donationer som behövs. Men i dag är det så att efterfrågan är större än tillgången.

-Vi tar starkt avstånd från den här verksamheten och vädjar till alla njursjuka att besinna sig. Folk far illa av den här traffickingen, säger Njurförbundets styrelseordförande Håkan Hedman.

Han menar att man trots allt kan leva ett bra liv med dialys och att ingen njursjuk i Sverige behöver bli så desperat att den åker utomlands för att köpa en ny njure. De allra flesta hittar en donator inom tre år, ofta tidigare om man hittar en levande donator – en vän eller anhörig. Mellan 30 och 40 procent av alla som njurtransplanteras i Sverige får organet från en levande donator.

Hägglund bekymrad

Socialminister Göran Hägglund (KD) är djupt bekymrad över organhandeln och kallar den oetisk.

-Det är ett utslag av någon slags organkolonialisering där människor från den rika delen av världen utnyttjar världens allra fattigaste på ett sätt som är fullständigt oacceptabelt, säger han till TT.

Göran Hägglund anser att den svenska modellen för organdonation fungerar väl men säger att det finns mer att göra för att få fler tillgängliga organ.

-Det är många som säger sig vara beredda att donera organ, 80 procent enligt vissa undersökningar, men bara väldigt få som går från tanke till handling.

-Möjligtvis kan det dystra faktum att vi nu diskuterar det här leda till att fler anmäler sig och verkligen registrerar sin vilja, säger Göran Hägglund.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.