”Svenskar överskattar sin engelska”

Publicerad

Reaktionerna på BP:s Carl-Henric Svanbergs ordval ”small people” efter mötet i Vita Huset har varit starka. Nu hävdar svenska språkforskare att svenskar faktiskt överskattar sin förmåga att prata engelska.

BP:s styrelseordförande Carl-Henric har kritiserats och hånats efter sitt uttalande efter mötet med president Obama i Vita huset. Svanberg sa ”We care about the small people”, alltså ”Vi bryr oss om de små människorna”.

Svenskar får annnars ofta beröm för sin engelska. Men nu menar svenska språkforskare att den självbilden är ett problem – och att svenskar i dag snarast överskattar sin engelskförmåga.

Livslögn
– Det är en av svenskarnas livslögner, att vi behärskar svenska lika bra som engelska. Det gör vi inte – det är bara några få svenskar som gör det, säger Lars Melin, docent i nordiska språk vid Stockholms universitet.

– Svenskar talar bra engelska, men glömmer ibland att det är ett andraspråk, säger den brittiske journalisten Peter Vinthagen Simpson bevakar svenskar och svenska händelser på engelskspråkiga tidningen The Local i Stockholm.

Susan Ritzén

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.