Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är länderna som blivit billigare för svenskar att turista i jämfört med 2023. SEB:s chefsstrateg Johan Javeus guidar: ”Den här valutan har försvagats mycket mot den svenska kronan.” Foto: Storyblocks

Svenskar prioriterar resor: Här är länderna som blivit billigare

Publicerad

Nu börjar många planera sommarsemestern. Trots att det blivit dyrare att resa utomlands verkar svenskarna prioritera det framför annat.

– Det kan vara en effekt av att man inte kunde resa under pandemin och nu vill ta igen det, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

Att den svenska kronan har varit svag är något som märkts i svenskarnas plånböcker utomlands. Men att resandet blivit dyrare förklaras också av att priset på charterresor har gått upp.

– Jag tror de flesta upplever att det är dyrt att resa i dag. I Sverige har priset på paketresor ökat med 20 procent det senaste året, säger Johan Javeus.

Väntas gå mot rekordår

Men trots den dyrare prislappen är många ändå beredda att betala för att komma iväg. Enligt FN:s turistbarometer ökade turismen med 34 procent i fjol och under 2024 väntas turismen ta tillbaka hela tappet från coronapandemin och nå nya rekordnivåer.

– Vi väljer att prioritera resor. Det är lite förvånande givet att det har blivit rejält mycket dyrare, säger han.

Några länder har blivit billigare

Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, tror att många hushåll kommer unna sig en resa till sommaren, trots den höga prislappen.

– Många har ändå marginaler kvar. Två tredjedelar av alla hushåll säger att de har en god ekonomi, säger han.

SEB har sammanställt hur köpkraften hos den svenska kronan har förändrats det senaste året. Medan länder som Polen och Mexiko blivit rejält mycket dyrare sedan i fjol finns det flera länder där det blivit billigare, till exempel i Turkiet.

Men det finns fler exempel på var det blivit billigare att resa sen 2023. Se var kronan räcker längst i videon ovan. Och hur ser det ut för de populära resmålen till Medelhavet och USA?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.