Svenskarna äter mest godis i världen

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna är världsmästare på att äta godis. Vi äter i genomsnitt sjutton kilo godis per person och år, medan den genomsnittliga EU-medborgaren äter sju kilo per år. När plockgodiset kom var det som att öppna dammluckorna, säger Thomas Hedlund, författare till en ny bok om godis.

Svenskarnas godisfrossande har ökat under de senaste 20 åren. På tre decennier har vi fördubblat vår godiskonsumtion. Och det är införandet av plockgodis i mitten av 80-talet som drivit på konsumtionsökningen. Det hävdar Thomas Hedlund och André Persson, författare till boken ”Godis åt folket” som kommer ut i dagarna.

– När jag växte upp på 70-talet fanns det plockgodis som man fick peka på i tobaksaffären och som handlaren plockade ner i små påsar. På 80-talet, när plockgodiset kom med mellan femtio och hundra sorter som man fick plocka av själv, var det som att öppna dammluckorna, säger Thomas Hedlund.

Billigt godis

– Att det finns så många sorter att välja mellan gör att vi plockar på oss ännu mer. Eftersom vi får plocka själva finns det ingen som stoppar oss. Dessutom är det otroligt billigt med godis, säger André Persson.

Inför Halloween lockar handlarna med godis från 3.90 kronor per hekto. Enligt Konsumentprisindex (KPI) har priset på godis faktiskt sjunkit, från att ha legat kring sju kronor per hekto vid mitten av 80-talet, enligt André Persson.

Befäst godiskultur

Enbart plockgodis kan inte förklara svenskarnas kärlek till godis. Det fanns en befäst godiskultur i landet redan innan. Vid mitten av 1800-talet blev Sverige självförsörjande på sockerbetor. Det gjorde att sockret blev billigt och därmed tillgängligt – alla hade råd att köpa godis. Vid sekelskiftet hade Sverige över 100 karamellfabriker.

På 50-talet infördes lördagsgodis i Sverige, eftersom barnen hade för dåliga tänder. Myndigheterna ville förbättra det odontologiska hälsoläget och tyckte att man bara skulle äta godis en gång i veckan.

– Det är naturligtvis ett lovvärt initiativ men det befäster ju godis som en kulturell faktor på något sätt. Det fick godiset att bli ännu mer populärt, säger André Persson.

Handlar om instinkt

Men hur kan det komma sig att svenskar, som är så hälsomedvetna, tränar och äter alger, stoppar i sig så mycket godis? Enligt Thomas Hedlund handlar det instinkt – och kognitiv dissonans.

– Det är som läkare som röker – de är medvetna om att det är farligt, ändå gör de det. Man struntar helt enkelt i fakta. Att gilla sött är någonting genetiskt nedärvt, ett samlarbeteende från stenåldern. Sött signalerar att det är energirik mat. Det gäller att passa på – i morgon kanske vi svälter.

Godis i rymden

Sjutton kilo godis per person och år låter kanske mycket. Men om du köper 300 gram godis i veckan kommer du på ett år upp i 15 kilo. Och de flesta köper mer godis vid födelsedagskalas, påsk eller Halloween. Dessutom slåss både barn och vuxna om godisskålen på lördagskvällen.

– Det är intressant att det i Sverige är okej att vuxna äter godis. I många andra länder tycker man att det är lite barnsligt. När Christer Fuglesang, som är doktor i teoretisk fysik och astronaut, åker upp i rymden, vad tar han med sig? Jo, Ahlgrens bilar. Och alla tycker att det är jättekul, det är väldigt folkligt. Det visar att alla gillar godis.

Är du beroende av socker? Testa här!

Så blir du av med sötsuget.

Bearbetat av: Freja Salö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.