Foto: TT

Svenskarna för tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av svenskarna vill att tiggeri förbjuds. Starkast är stödet för ett förbud bland Moderaternas och Sverigedemokraternas väljare.

Regeringens hemlöshetssamordnare är däremot kritisk till förslaget.

Amalia sitter i backen upp mot Götgatan i Stockholm och tigger. Hon vill inte vara med på bild, men säger att hon varit i Stockholm sedan den 4 mars. Den 12 april bär det av hemåt igen, till Rumänien.

Hon vill gärna komma tillbaka igen, berättar hon. I Rumänien har hon tre barn att försörja.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Men om svenska folket får som det vill blir det inget av den saken. En ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av TT slår fast att en majoritet vill förbjuda tiggeri. Totalt anser 56 procent att det är ett bra förslag, medan 23 procent tycker att det vore en dålig idé.

Partier vill förbjuda

Av de tillfrågade är de äldre mer positiva till ett förbud. I åldersgruppen 50-64 år är 65 procent för, jämfört med 42 procent i åldrarna 18-29 år.

Inom båda de politiska lägren är majoriteten för, men stödet är starkare hos Alliansens väljare. Bland tillfrågade M-sympatisörer är 69 procent för att förbjuda tiggande.

Allra starkast stöd för förslaget finns bland tillfrågade SD-väljare, där 87 procent är för.

Förslaget att förbjuda tiggeri har lyfts fram av flera partier, senast i höstas av SD och M. Båda motionerna avslogs dock.

Flera kommuner har försökt att införa egna förbud. Först ut var Sala, som genom en ändring av de lokala ordningsföreskrifterna förbjöd tiggeri 2011. Förbudet revs dock upp av länsstyrelsen, då det stred mot ordningslagen.

I januari bötfälldes tre personer i Södertälje sedan de tiggt på gatan, vilket stred mot lokala regler.

– Vi har de lokala ordningsstadgarna som vi har fattat beslut om i kommunfullmäktige som polisen, som de upplevde det då, följt, säger kommunalrådet Marita Lärnestad (M).

Tingsrätten friade dock alla tre sedan man slagit fast att tiggeri inte är ett brott i Sverige.

Få men synliga

Enligt Michael Anefur (KD), nationell hemlöshetssamordnare, finns i dag inga uppgifter om hur många som tigger.

– Många gissar någonstans mellan 1 000 och 2 000 personer, men det är ingen som vet. De flesta är överens om att det är väldigt få, däremot är de väldigt synliga.

Någon dramatisk ökning av antalet tiggare ser han inte.

– Över tid har det skett en ökning, men det är fortfarande väldigt få enstaka personer. Det har fått en större spridning runt om i landet än för fyra fem år sedan.

Han tror inte att ett förbud skulle ändra något i praktiken.

– Det är väl ungefär lika enkelt att förbjuda tiggeri och tro att det löser något som att säga att vi förbjuder fattigdom. De som kommer till Sverige för att tigga i gathörnen i minusgrader gör det av en anledning. Ska man lösa det här på sikt handlar det om att åtgärda det i hemlandet.

Fakta: Så gjordes undersökningen

Frågan löd: Tycker du att det är ett bra eller ett dåligt förslag att förbjuda tiggeri?

Svarsalternativen var bra, dåligt och vet ej.

1 000 intervjuer genomfördes bland ett slumpmässigt rekryterat riksrepresentativt urval i åldrarna 18 till 79 år under perioden 6-11 mars 2014.

504 av de tillfrågade var män och 496 kvinnor.

  • Åldersfördelningen bland de tillfrågade:
  • Ålder Antal
  • 18-29 år 214
  • 30-49 år 352
  • 50-64 år 243
  • 65-79 år 192

Källa: Novus (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet