Mässlingviruset är luftburet och väldigt smittsamt. Foto: Arkiv/TT

Efter kritik mot EU-studie – nu görs vaccinfrågor om

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en rapport från EU-kommissionen är Sverige det land som har lägst förtroende för MPR-vaccinet i hela Europa.

Men efter uppmärksammade brister ska enkäten som rapporten grundar sig på nu göras om i Sverige.

Det är London School of Hygiene and tropical Medicine som har tagit fram den nya studien för EU-kommissionens räkning. Enligt Ekot visade rapporten att bara 56,5 procent av svenskarna anser att MPR-vaccinet, som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund är säkert.

57,1 procent anser i sin tur att det är viktigt att barn vaccineras. Det kan jämföras med EU-snittet på 80-procent.

– Det är dåligt jämfört med resten av Europa och MPR-vaccinet är ett viktigt basvaccin så jag är oroad, säger professor Heidi Larson, som lett studien, till Ekot.

”Behöver göras om”

I frågeformuläret, som gått ut i form av en online-enkät till 1 031 svenskar, var frågan inte korrekt översatt. Vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund kallades i stället ”MMR-vaccinet”, vilket är den engelska förkortningen.

Studien, som tagits fram av London School of Hygiene and Tropical Medicine, för EU-kommissionens räkning, har fått hård kritik.

Adam Roth, specialistläkare och chef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, menar att det är konstigt att man inte ifrågasatt fynden själv.

– Det här behöver man göra om och ställa frågan på rätt sätt, säger Roth.

Flera frågor görs om

Enligt Heidi Larson, forskare vid universitetet och huvudförfattare till rapporten, kommer delar av den svenska enkätundersökningen nu att göras om.

”Som vi förstår det så förstår befolkningen kanske inte MMR eller MPR så vi ställer den frågan på nytt med orden utskrivna. Vi borde ha resultaten inom ett par dagar”, skriver Larson i ett mejl till SVT:s Faktakollen.

– Det är bra att man tar tag i felet. Tillförlitligheten på en sådan kompletterande undersökning får man väl sedan bedöma. Det finns dock många problem i studien – hur rapportförfattarna har tolkat data, dragit slutsatser och diskuterat fynden. Så det är viktigt att också rapportens slutsatser ses över, säger Adam Roth.

Rättelse:

I en tidigare version av den här artikeln konstaterades det att Sverige är det land som har lägst förtroende för MPR-vaccinet i hela Europa. Men efter kritik från bland andra Folkhälsomyndigheten så kommer delar av den svenska enkätundersökningen nu att göras om. I frågeformuläret var frågan inte korrekt översatt. Vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund kallades i stället ”MMR-vaccinet”, vilket är den engelska förkortningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.