Smittotillfället var på barnmottagningen vid Sunderby sjukhus, 10-11 september. Foto: SVT

Ytterligare ett fall av mässling upptäckt i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Vid uppföljningen av de tidigare mässlingfallen i Norrbotten har ytterligare en person med mässling identifierats.

I förra veckan blev två personer i Norrbotten smittade av den ovanliga sjukdomen mässling efter en resa i Asien. Det var de första fallen på trettio år i länet.

När man följt upp den smittspridning som kan ha skett från dessa två personer har man upptäckt att en tredje person har smittats. Smittsamheten hos patienten bedöms vara mycket låg.

Smittades – trots vaccinering

Smittotillfället var på barnmottagningen vid Sunderby sjukhus, 10-11 september. Patienten har det som kallas genombrottsmässling, vilket betyder att hen är vaccinerad vid två tillfällen som barn men ändå har smittats nu.

– Positivt i sammanhanget är att när man får genombrottsmässling är smittsamheten mycket liten och risken för vidare smittspridning från den här personen är ringa, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Familjer har kontaktats

Barnmottagningen har kontaktat de familjer som vistades i lokalerna samtidigt som den smittade personen.

– Vi vidtar inga medicinska åtgärder just nu, utan vi har fortsatt skärpt uppmärksamhet, säger Anders Nystedt.

Region Norrbotten uppger att om man är förälder till ett barn som, efter att ha besökt barnmottagningen på Sunderby sjukhus 11–12 september, insjuknar så bör man inte åka till akutmottagning eller jourcentral utan istället kontakta 1177 för råd. Vid behov av läkarbedömning ska den ske via barnkliniken på Sunderby sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.