• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Svenskarnas småskulder har ökat till 281 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas skulder i så kallade konsumtionslån har på tio år ökat med över 80 procent. Enligt en granskning av Hem & Hyra finns det över 60 olika långivare som lockar med snabba pengar och nästintill obefintlig kreditupplysning, och många svenskar med låg inkomst drabbats hårt av lånens höga räntor.

Med reklam om snabba lån utan säkerhet lockar långivarföretagen in många svenskar i stora skulder. Allt fler får nämligen problem med de snabba lånens höga räntor, som ibland kan var på uppemot 40 procent.

– Det finns flera orsaker till ökningen. Det är en väldigt lukrativ marknad så det finns väldigt mycket reklam för lånen, samtidigt som det finns folk som har behov och vilja att ta dem, säger Eva Jacobsson, reporter på Hem & Hyra.

– Digitaliseringen har också underlättat enormt, det är bara att klicka på nätet så får du hur många erbjudanden som helst.

Överöstes med erbjudanden

Under Hem & Hyras granskning överöstes reportern av nya erbjudanden om snabba lån under lång tid efter att ha fyllt i sina kontaktuppgifter på ett antal lånesajter. Detta trots att reglerna för den här typen av lån säger att marknadsföringen måste vara måttfull.

Se Eva Jacobsson berätta om de som drabbats, som ibland får så stora psykiska problem att det leder till självmordsförsök  och få tips om vad du kan göra om du själv samlat på dig stora skulder i konsumtionslån.

På tio år har svenskarnas skulder i konsumtionslån ökat med över 80 procent, till 281 miljarder kronor, i april 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.