Foto: SVT

Svenske Jesper slåss för kurderna i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Söder, 24 år från Trollhättan, har slagits i två månader för den kurdiska milisen YPG i nordöstra Syrien.

– Jag åkte ner för att hjälpa de civila. Och YPG står för mänskliga rättigheter, mot Islamiska Statens terror, säger Söder till SVT Nyheter.

Den kurdiska milisen YPG slåss i dag framför allt mot terrorgruppen Islamiska Staten, IS. Och under den senaste månaden har YPG tagit allt större områden från IS. En viktig orsak till framgångarna är att YPG samarbetar med USA-alliansen, vars bombplan angriper IS:s ställningar.

– Jag har själv träffat soldater både från USA och från Frankrike som hjälper till med koordineringen av bombningarna, berättar Jesper Söder.

Terroriströrelsen IS

Utländska soldater slåss för YPG

Vi träffar Jesper Söder på en pressträff arrangerad av Kurdiska Kulturföreningen i Stockholm. Enligt en av arrangörerna, debattören och författaren Kurdo Baksi, finns omkring 500 utländska soldater som slåss för YPG.

Tidigare i år greps två män misstänkta för brott mot lagen som förbjuder rekrytering av soldater till terroristbrott. De båda männen ansågs ha rekryterat svenskar till terrorgruppen IS i Syrien.

Syftet inte att rekrytera

Mötesarrangörerna anser förstås inte att det finns några likheter mellan YPG och IS, men säger ändå att det inte finns någon avsikt att locka andra svenskar att slåss för YPG med pressträffen. Orsaken är istället att uppmärksamma den besvärliga humanitära situationen i nordöstra Syrien och längs gränsen mot Turkiet.

– Men vi kurder är förstås glada för alla hjälp vi kan få, säger Kurdo Baksi.

Kritik mot YPG

Islamiska Statens våldsamma och extrema framfart i Syrien och Irak är väldokumenterad. Men vad är då YPG för en organisation? YPG betyder ungefär Folkets Försvarsfront och enligt Kurdo Baksi mobiliserar YPG omkring 60,000 soldater och i milisen finns också andra etniska grupper som assyrier, syrianer, araber och armenier.

Men bilden av YPG som en mångetnisk armé ifrågasätts av Afram Yakoub, ordförande i Assyriska Riksförbundet och själv från Qamishli i nordöstra Syrien.

– YPG har kritiserats av bland annat Human Rigths Watch för att rekrytera barnsoldater, för försvinnanden och olagliga gripanden. Målet är att den kurdiska gruppen ska vara den dominanta, andra grupper ska få finnas kvar men de ska inte utgöra något hot mot ett kurdiskt styre trots att kurderna knappt utgör hälften av befolkningen.

Rekryterat barnsoldater

Kurdo Baksi förstår inte kritiken och menar att det nu är viktigare än någonsin att ena alla grupper i kampen mot terroristerna i IS. Han medger att YPG rekryterat soldater under 18 år och att demokratin inom YPG inte alltid fungerat så bra.

Men han säger också att YPG skrivit på avtal med FN om att sluta rekrytera barnsoldater och att uppgifterna om plundring och brännande av icke-kurdiska byar inte stämmer.

– YPG vill just nu ha ett mångetniskt samhälle i form av ett kantonsystem för alla folken i syriska Kurdistan. Jag själv skulle tycka att kurderna i Syrien ska ha ett eget land, men det vill inte YPG just nu.

Skadades när mina exploderade

För Jesper Söder väntar nu en ny resa till Syrien. Men innan han åker ner ska han få vård för skadorna han ådrog sig när en mina exploderade. Han förstår inte kritiken mot att YPG skulle jobba för en etniskt rent kurdisk stat.

 – Det finns jezider, assyrier, araber och förstås kurder som slåss i YPG-uniform, jag har ju varit med dem i två månader, ätit, sovit, vaktat, stridit med tillsammans med dem, säger Söder.

 Assyrier känner sig hotade

– Det är en mindre grupp assyrier som slåss för YPG. Vi har många kontakter i de kurddominerade områdena och assyrierna känner sig hotade, mest, förstås, av IS, men också av YPG som nu under förevändning av att de slåss mot de extrema jihadisterna nu kan ta kontrollen över nordöstra Syrien, säger Afram Yakoub.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet