Jonas von Essen firar förra årets VM-titel Foto: TT

Svenske Jonas försvarade VM-titeln i minne

Uppdaterad
Publicerad

Svenske minnesmästaren Jonas von Essen har bäst kom-i-håg i hela världen. Den 23-årige Skövdestudenten försvarade på lördagen sin VM-titel vid mästerskapet i kinesiska Haikou, skriver Skaraborgs Allehanda.

–Det var otroligt jämnt. Jag kände att det krävdes att jag presterade på toppen av min förmåga, säger Jonas von Essen till tidningen.

Svensken säkrade guldet i tävlingen – där det bland annat gäller att komma i håg siffror, ord, namn och ansikten, binära tal, kort och historiska datum – först i den allra sista omgången.

– Det var helt otroligt spännande in i det sista. Jag klarade att nå min absolut högsta nivå och slog poängrekord. På så sätt är den här segern större.

Lagguld

Det svenska laget, där också 20-åringarna Yanjaa Altantuya och Marwin Wallonius ingår, tog också VM-guld i teamtävlingen.

– Att vi också vann laget är hur coolt som helst. Att vårt lilla landslag kunde slå Mongoliets landslag som legat på träningsläger i en månad och tränar tio timmar om dagen är stort, säger Jonas von Essen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.