Artisterna Stor och Victor Leksell är några av de som uttryckt sin sorg i sociala medier. Foto: TT/Faksimil

Artistkollegornas sorg: ”Det skulle inte sluta så här”

Uppdaterad
Publicerad

”Vila i frid Nisse. Hoppas att din död kan bli ett extra högt skrik för alla föräldrar som förlorar sina barn i den här meningslösa skiten”. Så skriver den svenske rapparen Stor i ett inlägg på Instagram, efter beskedet om att artistkollegan Einár skjutits till döds. Och han är inte den enda artisten att dela med sig av sina känslor och sina personliga minnen.

Flera personer ringde 112 klockan 22.50 på torsdagskvällen efter att ha hört höga smällar som lät som skott. När polisen kom till platsen, ett bostadsområde i Hammarby Sjöstad, hittades en skottskadad man som senare avled. När det blev känt att det var den prisade rapparen Nils ”Einár” Grönberg som var den avlidne reagerade vännerna och artistkollegorna med sorg.

Producenten Rami Hassen, känd under namnet Straynané, har jobbat tillsammans med Einár sedan sommaren 2019 och har lärt känna honom väl efter många timmar tillsammans i studion.

– Man är chockad. Det finns inga ord. Man blir stum. Det är ju tråkigt. Jättetråkigt. Han var en fin kille alltså, säger han till Kulturnyheterna

Han beskriver en artist som var väldigt musikalisk.

– Han har självklart lyssnat väldigt mycket på hiphop men, det är många olika musikstilar som har gjort honom musikalisk. Det är inte bara rap, rap, rap utan han var väldigt begåvad med melodier också, säger han.

– Utöver att han var en otroligt talangfull musiker så var han väldigt rolig, väldigt bra på att förhöja stämningen i ett rum. En glädjespridare. Det är så jag minns honom.

”Det gör så ont”

”Fan Nisse min älskade vän. Det skulle inte sluta såhär. Jag vet att du ville bort bror”, skriver Victor Leksell på Instagram. I ett bildspel så syns artisten tillsammans med Einár.

”Bror fan asså det gör så ont i mig. När du och jag pratade fanns ingenting annat än skapandet och musiken”, forsätter Victor Leksell, ”Vi ses på andra sidan.”

Flera artister har publicerat svarta bilder med krossade hjärtan på Instagram, däribland Molly Sanden, Zara Larsson, Benjamin Ingrosso och Bianca Ingrosso.

”Branschen måste ta avstånd från gängkriminaliteten”

”Vaknar med sorg. Helt jävla obeskrivligt. Musikbranschen måste ta avstånd från gängkriminaliteten!”, skriver Danny Saucedo på Instagram.

Producenten Trobi, som var med och producerade Einárs sista låt innan hans död, skriver i en händelse på Instagram: ”Vila i frid min bror och må all kärlek gå till hans vänner och familj”.

”Vila i frid”, på en kompakt svart bakgrund, har Dante Lindhe från Hov1 lagt ut på Instagram.

Rapparen Adaam, som tidigare samarbetat med Einár, skriver på Instagram:

”Vila nu min bror, må gud förlåta dina synder”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.