• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Foto: TT

Svenskfödda flyttar ut när utomeuropéer flyttar in

Uppdaterad
Publicerad

Inrikes födda svenskar väljer att flytta från eller undvika att bo i bostadsområden där en viss mängd av befolkningen är utomeuropeiskt födda. Det visar resultatet av en doktorsavhandling.

Emma Neuman vid Linnéuniversitetet står bakom forskningen och har kommit fram till att svenskfödda invånare lämnar eller flyttar inte till ett område när befolkningen består av fler än fyra procent med utomeuropeiskt födda.

 – Det kan bero på att man tycker att området har försämrats eller att man tror att det kommer att försämras, men det kan också bero på negativa attityder gentemot utrikesfödda. Vi kan inte särskilja orsakerna bakom, men förmodligen hänger de ihop, säger hon till Hem & Hyra.

Emma Neuman, som i sin forskning har tittat på flyttmönster under 1990- och 2000-talet, ser också att var man bor kan påverka framtida jobb och hur länge man väljer att utbilda sig.

Inrikesfödda bidrar till segregation

Barn till inrikes födda som är uppvuxna i ett område med hög andel utrikes födda tenderar att klara sig sämre på arbetsmarknaden och är mindre benägna att utbilda sig efter gymnasiet.

Däremot tenderar barn till utrikes födda som bott i områden där övriga befolkningen har samma etniska bakgrund att klara sig bättre på arbetsmarknaden. 

– Ofta framförs det att de som kommer till Sverige gärna vill bo nära sina landsmän. Det här kompletterar den bilden. Även de inrikes föddas flyttbeteende bidrar till den ökade segregeringen, säger Emma Neuman till Hem & Hyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.