Foto: TT

Svenskt försvar kräver tre miljarder extra – varje år

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret kräver minst tre miljarder kronor extra per år för att möta de krav som försvarsberedningen ställt. Det erfar SVT.

För bara tio dagar sen ville varken överbefälhavaren Sverker Göransson eller försvarsminister Peter Hultqvist tala om de pengar som krävs för att få Sveriges försvar i acceptabelt skick. I dag kan SVT Nyheter berätta vad prislappen är. Tre miljarder kronor årligen krävs för att möta försvarsberedningens grundläggande krav.

Redan innan jul stod det klart att försvaret inte klarar av att möta de behov som politikerna i försvarsberedningen har sett med anledning av det nya säkerhetsläget runt Sverige. Överbefälhavaren Sverker Göransson tog då fram en kravlista med fem steg med det absolut nödvändigaste.

ÖB och försvarsministern vägrade prata pengar

Personlig utrustning till soldater, att försvaret behöver öva mera, fordon och sjukvårdsmateriel fanns bland annat med på listan. Diskussionen var livlig kring frågan så sent som för tio dagar sedan på Folk och försvar-konferensen i Sälen. Då vägrade ÖB och försvarsministern att tala om pengarna som krävs. ”Inte ett enda öre tänker jag prata om i dag”, sa försvarsminister Peter Hultqvist i Sälen den 12 januari.

Men SVT Nyheter erfar nu att Försvarsmakten kommit med en prislapp på de fem första steg som ÖB krävt. Det kommer att kosta tre miljarder kronor årligen i höjda försvarsanslag.  Det beloppet rymmer dock inte de satsningar på 10 extra JAS Gripen-plan och två nya ubåtar som försvarsberedningen krävt.

Stor kostnad för en ansträngd budget

Prislappen kommer nu att vara utgångspunkten för de förhandlingar mellan regeringen och de fyra borgerliga partierna som kommer att inledas formellt måndagen den 2 februari. Innan dess hålls en rad informationsmöten. Planen är att komma överens om försvarets nya inriktningsbeslut som riksdagen ska fatta senare i vår.

Med tanke på det mycket ansträngda ekonomiska läge som finansministern redovisade så sent som i går är tre extra miljarder kronor till försvaret mycket pengar. De ska dessutom vägas mot till exempel satsningar på jobb och utbildning. Pengar som dessutom måste tas från antingen höjda skatter eller besparingar eftersom det saknas reformutrymme i statens budget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer