Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svenskt frimärke sålt för en miljon

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli 1855 började frimärken användas i Sverige. Ett fyra skilling banco-märke med den datumstämpeln har nu sålts för över en miljon kronor.

Dyrgripen såldes på auktion av Frimärkshuset Skandinavisk Filateli i Stockholm i går lördag.

– Vad känt är finns bara två sådana brev kvar med den här stämpeln och detta är det vackraste, säger vd Johan Ericsson till TT.

Utropspriset 500 000 kronor mer än dubblerades innan klubban gick i bordet. Vinnande bud blev 1 050 000 kronor, vartill provision tillkommer.

Hemlig köpare

– Jag kan inte berätta någonting om köparen mer än att det är en privatperson, säger Johan Ericsson.

Auktionen kunde inte hållas som vanligt på grund av virusrestriktionerna. Buden avgavs via telefon.

Klenoden har tidigare ägts av bland andra den amerikanske storsamlaren Lauson Stone och den svenske näringslivsprofilen och miljardären Gustaf Douglas.

– Frimärket har aldrig varit ute på öppna marknaden tidigare utan sålts privat mellan olika personer, berättar Johan Ericsson.

Inget att läsa

Det blåa fyra skilling banco-märket pryder ett brev adresserat till ”Högvälborna Fru Grevinnan C: von Platen född De Geer, Stockholm”.

Det rör sig om Charlotta De Geer, gift med greven, sjömilitären, ambassadören och ministern Baltzar von Platen (son till den berömde Göta kanal-byggaren med samma namn).

– Brevet innehåller ingenting. Det vanliga på den tiden var att man vek ett pappersark och satte ett sigill på baksidan, säger Johan Ericsson.

Brevet ingick i Sven Eric Beckemans berömda samling, bestående av tusentals frimärken och hundratals brev från 1855 till 1936. Efter hans bortgång 2018 gav dödsboet Skandinavisk Filateli i uppdrag att auktionera ut samlingen under ett antal år, i enlighet med Beckemans önskemål.

Storbritannien införde 1840 världens första frimärken, One Penny Black.

I Sverige dröjde det till 1855. Generalpoststyrelsen skickade ut en miljon frimärken i valörerna tre, fyra, sex, åtta och 24 skilling banco till postkontoren. Den 1 juli blev första utgivningsdag.

Majoriteten var fyra skilling banco-märken för inrikes försändelser upp till 1 1/4 lod (16,6 gram). Valören räckte för att skicka ett vanligt brev inom landet, oavsett destination. Priset motsvarade ungefär en och en halv timmes jobb för en vanlig arbetare.

Källa: Populär Historia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.