Svenskt plutonium till USA i hemlighet

Uppdaterad
Publicerad

Tre kilo plutonium lämnade nyligen Sverige med adress USA. Det högt skyddsklassade ämnet skeppades över Atlanten i ett hittills hemligt samarbete med Förenta Staterna, uppger utrikesminister Carl Bildt.

USA omhändertar plutoniet enligt icke-spridningsprogrammet Global Threat Reduction Initiative, skriver Bildt på : ”Ett konkret bidrag” av Sverige för att hindra spridning av nukleära ämnen. Och regeringen i Washington har garanterat att det inte används för militärt bruk.

Bildt skriver att det som sänts till USA är ”i första hand cirka tre kilo plutonium som har sin bakgrund i svenska forsknings- och utvecklingsprogram på det nukleära området, främst under 1950- och 1960-talen”.

Samarbete ska redovisas

Det rör sig om plutonium från den nedlagda Ågestareaktorn i Huddinge. Utöver det skickas även plutonium som ”på ett tidigt stadium skaffats” från USA och Storbritannien. Det ”användes delvis i det arbete som dåvarande Försvarets forskningsanstalt (FOA) bedrev på kärnvapenområdet”, enligt utrikesministern.

Carl Bildt ska under tisdagen redovisa Sveriges samarbete med USA på toppmötet om kärnsäkerhet i sydkoreanska Seoul.

Kräver garantier

Bildt skriver att Sverige har krävt och fått garantier ”om att materialet inte kommer att användas för något militärt ändamål”. Hans förhoppning är att Sveriges erfarenheter kan ”tjäna till stöd och inspiration också för andra länder”.

”Gemensamt måste vi göra allt för att minska antalet kärnvapen i världen, för att förhindra att de får ytterligare spridning och för att de aldrig någonsin ska komma till användning”, skriver Bildt.

Han påpekar att Sverige bland annat driver frågan ”om ökad internationell transparens också vad gäller militära lager”.

Fallet hemlighölls

Plutonium är ett för svenska förhållanden unikt material som ställer stora krav på skyddsåtgärder för att inte komma i orätta händer, meddelar Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM). Därför har ärendet varit sekretessbelagt under hela processen från prövning fram till den slutliga transporten till USA.

-Vi bedömde att exportansökan kunde beviljas utifrån Sveriges internationella åtaganden inom nukleär icke-spridning, det vill säga de förpliktelser Sverige har för att förhindra att materialet kommer i orätta händer, säger avdelningschef Johan Anderberg på SSM.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.