Sverige befinner sig i ny smittovåg

Uppdaterad
Publicerad

Smittotalen pekar åter uppåt i Sverige, men spridningstakten är mycket lägre än under tidigare vågor. God vaccintäckning är orsaken.

– Vi är helt uppenbart inne i en ny våg, som är modererad av det vaccinarbete som skett i de resursrika länderna, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell vid en presskonferens.

Globalt sett går smittspridningen också uppåt, men den är helt och hållet koncentrerad till Europa.

– Men tittar vi tillbaka har det nästan alltid varit så när det kommer nya vågor, fortsätter han.

Jämfört med Europa är utvecklingen i Sverige dock inte lika dramatisk.

– Men vi får komma ihåg att Sverige har legat lite efter i alla vågor, utom den första.

Detta gäller för barn

Anders Tegnell passar också på att tydliggöra vad som gäller för barn. Han påpekar att fortfarande gäller grundtanken att barn och ungdomar ska vara hemma vid sjukdom eller symptom.

– Friska barn kan vara i sin förskola eller skola. Det är viktigt att som föräldrar vara uppmärksam på nya symptom. Vi har en ganska stor spridning av RS-virus, som leder till en stor vårdbelastning, säger han.

”Pandemin är inte över”

Storstadsregionerna har ungefär samma takt som övriga delar av Sverige vad gäller smittspridningen, tidigare har de större regionerna haft en tidigare uppgång än övriga delen av landet.

– Vi ser inte riktigt de scenarierna ännu. Storstadsregionerna går sakta uppåt, säger Tegnell.

Han uppmanar fortsatt att man ska följa rekommendationerna om att hålla avstånd och att inte gå till arbetet med symptom.

– Pandemin är inte över, säger Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.