-Betalar man gynnar man den här branschen att fortsätta göra sådana här attacker, säger Peter Jonegård, enhetschef för incidenthantering på MSB/Cert-se. Foto: Christoffer Hjalmarsson/TT genrebild

Sverige betalar mycket för ransomware-attacker

Publicerad

Allt fler organisationer utsätts för utpressningsvirus, så kallat ransomware, och Sverige hör till de länder som oftast betalar lösensummor. Detta trots att myndigheter och experter är överens om att man inte ska betala lösensumman som angripare kräver vid en sådan it-attack. Det visar en färsk undersökning.

När en organisation utsätts för ett så kallat ransomware-angrepp tar sig kriminella in i it-systemen. Där kan de samla in information och göra information, eller hela system, oanvändbara och hota med att tillgängliggöra känslig information på nätet. Något som också skedde nyligen för börsnoterade säkerhetsföretaget Gunnebo. För att få tillbaka kontroll över sina it-system krävs organisationen på en lösensumma.

Experten: Borde överväga lag mot betalningar

Sverige hör till de länder som betalar stora summor pengar vid den här typen av attacker. Det visar en undersökning som det brittiska cybersäkerhetsföretaget Sophos har gjort där de har frågat 5000 it-chefer i 26 länder hur ofta de betalar. Sverige kommer på andra plats, och är det land som har högst kostnader för att ställa i ordning systemen efter ransomware-attacker.

– Det är synd och jag tycker att man borde överväga en lag mot att betala lösensummor för den här typen av attacker. Fler och fler länder tittar på en sådan lagstiftning. Betalar man, finansierar man de här kriminella grupperna, säger Fredrik Blix, doktor i cybersäkerhet på Stockholms universitet. 

”Kan inte vara säker på att det fungerar”

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, anser att man inte ska betala lösensumman. 

– Vi rekommenderar inte att man ska betala då man inte kan vara säker på att det fungerar och betalar man gynnar man den här branschen att fortsätta göra sådana här attacker, säger Peter Jonegård, enhetschef för incidenthantering på MSB/Cert-se.

MSB varnade i veckan för att även svensk sjukvård kan komma att drabbas av ransomware-attacker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.