Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer att bidra till Natos försvar och avskräckning.” Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) på Folk och försvars rikskonferens. Foto: Jessica Gow/TT

Sverige bidrar med bataljon till Lettland

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska delta med en reducerad bataljon till Natos multinationella styrka i Lettland. Det säger Ulf Kristersson på Folk och försvars rikskonferens.

Sverige ska bidra med en reducerad bataljon till Kanadas styrka i Lettland.

– Vi kommer att bidra till Natos försvar och avskräckning. Förra året gav jag besked om att Sverige – utöver Natos Baltic Air Policing och samarbetet för ett europeiskt luftförsvar – också är redo att bidra med markstridsförband i försvaret av de baltiska staterna.

Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) på Folk och försvars rikskonferens i Sälen på måndagen.

– Sverige har unika militära förmågor – i luften och under vattnet; med underrättelsekapacitet och vintervana soldater. Vi känner de marina förhållandena i det nya innanhavet – med bräckt vatten, låga medeldjup, varierande topografi och små avstånd, säger han.

Enligt uppgifter till DN rör det sig om en bataljon på 800 soldater från Södra skånska regementet P 7 i Revinge utanför Lund. Tidigast 2025 kommer den svenska styrkan att kunna sättas in.

Ulf Kristersson säger att regeringen i år investerar ytterligare 27 miljarder kronor i det militära försvaret.

– Försvarsutgifterna fördubblas mellan 2020 och 2024 – och med stora resurser kommer ett stort ansvar att använda dem effektivt, säger Ulf Kristersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.