Sverige får nationellt ambulansflyg

Publicerad

De svenska ambulansflygen är på väg att samordnas nationellt. Med en gemensam upphandling hoppas landstingen spara stora pengar och samtidigt slippa riskera att stå utan flygtransport när det kniper.

I dag köps det flygplanstransporter av patienter och organ för runt 120 miljoner per år i Sverige. Men med en upphandling som väntas gå i lås framåt sommaren kommer 20 av landets 21 landsting få kontinuerlig tillgång till fyra propellerplan samt ett jetflygplan. Och med det hoppas man spara 20-25 procent av kostnaderna.

– Detta säkerställer också att vi alltid har tillgång till flygplan och sköterskor samt egen medicinsk utrustning, vare sig det handlar om organtransporter eller patienter, säger Mats Friberg, projektledare för den nationella samordningen.

”Besvärligt och synd”

Med den svenska nationaliseringen öppnar sig nu också bättre samarbetsmöjligheter med flera av de nordiska länderna.

Samtidigt har Skåne valt att ställa sig utanför samarbetet. Region Skånes styrelseordförande Pia Kinhult (M) skriver i ett svar till oppositionen att regionen har ett begränsat behov av ambulansflyg.

– Jag tycker att det är besvärligt och synd. Jag tror att Skåne har mycket fler fördelar av att vara med än nackdelar, säger Mats Friberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer