Foto: SVT

Sverige ger 105 miljoner i stöd i kampen mot ebola

Publicerad

Nu utökar Sverige hjälpen i kampen mot ebolaepidemin och ger ytterligare 105 miljoner kronor i humanitärt stöd. Men trots att bristen på vårdpersonal i de eboladrabbade områdena beskrivs som det största problemet av läkare och hjälporganisationer, innehåller stödet ingen direkt hjälp i den frågan.

Av de 105 miljonerna ska stödet främst gå till FN-organen UNICEF, WHO och WFP. 25 miljoner ska gå till MSB (Myndigheten för skydd och beredskap) för att stödja sjukvårdspersonal på ebolakliniker med boende och sjukvård.

Det största problemet beskrivs som bristen på vårdpersonal. På vilket sätt hjälper det här stödet i den frågan?

– Vi anslår pengar med boende och sjukvård för sjukvårdarna. Det är det konkreta projekt som vi kan sätta igång nu på en gång, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP), och fortsätter:

– Framför allt är det viktigt att vi koordinerar oss med det globala samfundet, FN och EU och alla de organisationer som är experter och verkar på det här området.

Inte aktuellt att skicka vårdpersonal

Enligt Hans Rosling, professor i internationell hälsa, åker de flesta av sjukvårdspersonalen i andra länder ner till de drabbade områdena via regeringen.

På SVT Opinion skriver han i dag tillsammans med katastrofläkaren Johan von Schreeb att ”Sveriges nya regering bör omgående fatta beslut som förenklar för myndigheter, hjälporganisationer, landsting och övriga att agera”, och att ”vårdpersonal måste nu på ett obyråkratiskt vis snabbt lösgöras från sina nuvarande arbetsuppgifter”.

Men enligt Lövin är det inte aktuellt för Sverige att i dagsläget skicka ner vårdpersonal via regeringen. Hon säger samtidigt att utrikesdepartementet och socialdepartementet fortsätter att tittar brett på hur man konkret ska kunna hjälpa till.

– Det finns olika idéer om hur vi ska kunna göra det, och vi kommer att återkomma till den frågan, säger Isabella Lövin.

Exakta besked om vilken typ av insatser det skulle bli och när, är för tidigt att säga enligt Lövin.

– Vi har inte avslutat vår hjälp i och med det här beslutet. Vi kommer att fortsätta och göra mer, men det är bråttom att göra så mycket som möjligt och det här är det Sida har beslutat om i dag.

Det sammanlagda stödet från Sverige i kampen mot ebola är nu cirka 145 miljoner, enligt UD.

Första ebolafallet i Europa

I går bekräftades det första ebolafallet i Europa. Ett vårdbiträde i Madrid som vårdat den nu avlidne prästen som smittats av sjukdomen i Västafrika, har testats positivt för ebola. I dag lades ytterligare tre personer in på sjukhus i Madrid för misstänkt ebolasmitta. Samtidigt har en norsk kvinna  som smittats av sjukdomen i Sierra Leone flugits hem till Oslo för att vårdas där.

Hittills har över 3.000 människor dött i ebolautbrottet i Västafrika, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ebolautbrott

Mer i ämnet