Vårdpersonal i Guinea under den värsta Ebola-epidemin. Foto: TT

17 döda i nytt utbrott av ebola i Kongo-Kinshasa

Uppdaterad
Publicerad

Den fruktade blödarfebern ebola fortsätter att skörda offer. 17 personer har dött i Kongo-Kinshasa – landet där ebola först upptäcktes. Kongo-Kinshasas hälsodepartement kallar det ”en internationell nödsituation”.

Enligt hälsodepartementet i Kongo-Kinshasa står landet ”inför en ny epidemi” av ebolaviruset och kallar det för en ”internationell nödsituation”. De senaste veckorna har 21 personer smittats och 17 människor har dött i nordvästra Kongo-Kinshasa, rapporterar The independent. Det första fallet upptäcktes i staden Bikoro.

WHO: Högsta prioritet

Världshälsoorganisationen WHO arbetar nu för att snabbt stärka sin verksamhet i landet efter utbrottet och stoppa spridning till andra provinser och länder.

– Vår högsta prioritet är att komma till Bikoro för att arbeta tillsammans med regeringen och partners för att minska död och lidande i samband med detta nya utbrott av ebolavirus, säger Peter Salama, biträdande generaldirektör på WHO till The independent.

2017 godkände Kongo-Kinshasas hälsodepartement användningen av ett nytt vaccin mot ebola.

Landet har drabbats flera gånger

Demokratiska republiken Kongo, ofta kallad Kongo-Kinshasa efter huvudstaden, drabbades inte av den värsta ebolaepidemin 2014 som dödade tusentals människor i västra Afrika, men landet har haft flera utbrott av den fruktade blödarfebern, senast 2017. När sjukdomen bröt ut i landet 2014 dog 42 människor, det utbrottet var dock inte kopplat till den större epidemin.

Det var också i Kongo-Kinshasa som ebola först upptäcktes 1976 och virussjukdomen fick sitt namn efter en flod i landet.

  • Ebola, som uppkallats efter floden Ebola i Kongo-Kinshasa, är en infektionssjukdom som hör till gruppen blödarfebrar. Den orsakas av en typ av virus som benämns filovirus.
  • Inkubationstiden är 2 till 21 dagar från smittillfället. Symptomen är hög feber, muskelsmärtor, huvudvärk och halsont, följt av kräkningar, diarré, hudutslag, njursvikt och leversvikt, samt blödningar i inre organ och på huden.
  • Dödligheten ligger i genomsnitt på 50 procent.
  • De första kända utbrotten ägde rum 1976 i Sudan och Kongo-Kinshasa.

Källa: NE/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ebolautbrott

Mer i ämnet