Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför beslutar regeringen om 239 miljonor kronor till World Food Programme – hör Johan Forssell (M) i klippet. Foto: Yahya Arhab/Ronald Verhoeven

Sverige ger 239 miljoner till matbistånd

Uppdaterad
Publicerad

FN:s matbiståndsprogram World Food Program har akut brist på pengar. Nu skänker Sverige 239 miljoner kronor till organisationen, erfar SVT Nyheter. Besked väntas komma under en presskonferens under tisdagseftermiddagen.

De 239 miljonerna från Sverige ska gå till ”akuta och livräddande” arbete i världen.

Totalt kommer Sverige i år att skänka 1,35 miljarder kronor till World Food Program.

Klimatkrisen

Tidigare i år gick WFP:s chef Cindy McCain ut och bönade världen om mer pengar. Utan tillskott riskerade organisationen ge upp matbiståndsprogram i flera delar av världen, exempelvis i Afghanistan redan i oktober.

– Det är en kombination av anledningar, pandemin, klimatförändringar, konflikter har alla lett till ökade kostnader för oss, sa Cindy McCain tidigare i veckan.

Biståndsministern: ”Måna om att rädda liv”

Enligt bistånds- och utrikeshandelsministern Johan Forssell (M) är det fler människor än någonsin i världen som lider av hunger.

– Denna negativa utveckling ska Sverige vara med att bryta och vända. Vi är måna om att rädda liv och att färre ska gå hungriga, inte minst kvinnor och barn, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet