Sverige godkände Saudiarabien i FN:s kvinnokommission

Uppdaterad
Publicerad

Sju medlemsländer lade ner sin röst när Saudiarabien valdes in i FN:s kvinnokommission. Men utrikesminister Margot Wallström vill fortfarande inte säga exakt hur Sverige röstade.
– Det här är en ickefråga, säger utrikesministern till SVT Nyheter.

47 länder röstade ”ja” till att ge Saudiarabien en plats i FN:s kvinnikommission. Sju länder lade ner sina röster genom att inte skriva ”Saudiarabien” på röstsedeln. Regeringen vill i dag inte säga hur den röstade, men att rösta nej fanns inte som alternativ.

– Om man skulle döma efter hur de har det med sin jämställdhetspolitik så är det väldigt få länder som skulle platsa i den här kvinnokommissionen, så det är ju inte kriteriet, säger utrikesminister Margot Wallström om det faktum att Saudiarabien valdes in.

LÄS MER: Saudiarabien röstas in i FN:s kvinnokommission: ”Det är absurt”

Jan Björklund (L) är en av de som varit kritiska.

– Om regeringen har röstat ja är det är ett hyckleri i förhållande till den feministiska utrikespolitik som regeringen säger sig föra, säger han till SVT.

LÄS MER: Sju länder lade ner sin röst om Saudiarabien

Margot Wallström säger till SVT Nyheter att det ”inte har någon som helst betydelse” hur regeringen röstade i frågan.

Nu är det ju många politiker som kräver svar och menar att Sverige feministiska regering inte borde släppa fram Saudiarabien?

– Ska vi släppa fram Ryssland, Vitryssland eller Iran i en kvinnokommitté? Det är 45 länder som utses av sina respektive regioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer