Sverige halkar efter EU i kampen för nya jobb

Uppdaterad
Publicerad
Det går väldigt bra för Sverige och sysselsättningen ökar. Ändå har EU lyckats bättre än Sverige i kampen mot arbetslösheten under den här mandatperioden. Detta visar en genomgång som SVT Nyheter har gjort av statistik från Eurostat.

– Det är naturligtvis så att det går bättre också i de andra länderna nu. Vi ser inte minst att det går bättre för Euroländerna, och det är ju någonting som är positivt, för det är ju bra för svenska exportföretag, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SVT Nyheter och fortsätter:

– Men självklart kommer regeringen behöva komma med ytterligare åtgärder för att ytterligare få ned arbetslösheten.

Arbetslösheten sjunker snabbt i EU

Regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. Men arbetslösheten har sjunkit mer bland EU-länderna än i Sverige under den här mandatperioden. Det visar SVT Nyheters genomgång.

I Eurostats statistik över arbetslösheten, där man jämför EU-länderna med varandra, kan vi se hur arbetslösheten bland EU-länderna sjunkit från 10,1 till 7,7 procent sedan början av den här mandatperioden.

Arbetslösheten sjunker snabbare i andra länder

Samtidigt har arbetslösheten i Sverige sjunkit med från 7,8 till 6,8 procent. I jämförelse har nästan en fjärdedel av arbetslösheten inom EU som helhet försvunnit, men i Sverige handlar det bara om en åttondel.

Varför nämner ni inte detta i budgeten, alltså att det inte går så bra med det där målet?

– Men det är ju också så att det går väldigt bra på svensk arbetsmarknad. Den är stark, och vi har EU:s högsta sysselsättningsgrad. Arbetslösheten sjunker, men den sjunker också i andra länder, säger Magdalena Andersson.

Sverige har femtonde lägst arbetslöshet

Faktum är att arbetslösheten har sjunkit i samtliga EU-länder under den här mandatperioden. Sveriges plats i ligan över EU-länder med lägst arbetslöshet har sjunkit från tolfte till femtonde plats.

Ett av de stora länderna har klarat sig riktigt bra är Tyskland. Där har arbetslösheten sjunkit från 5 till 3,7 procent sedan riksdagsvalet 2014.

Du säger ju att det är framför tack vare regeringens politik som arbetslösheten sjunker. Då borde ju den borgerliga arbetsmarknadspolitiken i Tyskland vara ännu bättre?

– Det man kan se i länder som Tyskland är att de är har en lite mjukare övergång från utbildning och in i arbetsmarknad. Därför har de en lägre ungdomsarbetslöshet, vilket är en viktig förklaring till att de också har en lägre arbetslöshet, säger Magdalena Andersson.

– Och det är någonting som är viktigt att vi arbetar med i Sverige, att vi kan få den här lite mjukare övergången från att man avslutar sin utbildning till att man får sitt första jobb.

LÄS MER: Regeringens mål döms ut

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer