Sverige halkar efter i vaccinationstakten i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ligger fortsatt efter många länder i Europa när det gäller andelen fullvaccinerade mot covid-19. Samtidigt som över 80 procent av invånarna i Portugal anses vara färdigvaccinerade är motsvarande andel i Sverige endast 60 procent, enligt färska siffror.

– Länder som traditionellt varit mer tveksamma till vaccinationer klättrar uppåt, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Vid månadsskiftet hävs coronarestriktionerna i Sverige. Då blir det åter fritt fram för fullsatta publikevenemang och en tillvaro utan pandemibegränsningar.

Men i den internationella vaccinrankingen har Sverige tappat.

Coronapandemin

Enligt färska siffror från Our World in Data, OWD, hamnar Sverige på plats 15 över länder i Europa när det gäller andelen fullvaccinerade invånare. På Malta och i Portugal är över 80 procent av invånarna färdigvaccinerade, vilket kan jämföras 60,31 procent av Sveriges invånare.

– Vissa länder drar nu ifrån. Nu är det ingen tävling men det är mycket riktigt så att det är ett antal länder som också traditionellt har varit mer tveksamma till vaccinationer som klättrar uppåt, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT Nyheter.

– Vi såg en väldigt tydlig skjuts nu under sommaren där länder som Portugal, Spanien och Frankrike verkligen accelererade. Helt plötsligt blev det en jättestor efterfågan. Den skjutsen har vi inte riktigt sett i Sverige, säger han.

Deltavarianten slagit hårt

Enligt Bergström finns det flera förklaringar till att Sverige blir ifrånsprunget. Trots en allmänt hög vaccinvilja bland invånarna har den på senare tid varit ännu starkare i andra länder, menar han. Det kan bland annat förklaras med införanden av vaccinpass, hårda lockdowns och en vilja att kunna leva normalt igen, enligt Bergström.

– Många länder har genomlidit betydligt värre nedstängningar än vad vi har gjort. Du har också deltavarianten som har slagit väldigt hårt mot vissa länder som Spanien, Portugal och Frankrike. Och sedan har du i vissa länder turistnäringen som du är beroende av. Av de skälen blev det en skjuts för de länderna, säger Richard Bergström.

”Skapat en dynamik”

Enligt SVT:s utrikesreporter Christoffer Wendick finns det andra förklaringar än turistnäringen när det gäller vaccinviljan i länder som Portugal och Spanien.

– Om man tittar på Portugal som ju började väldigt svagt när vaccinet kom i våras, men som nu är Europaledande, beror det till mycket stor del på den person som leder hela vacciantionskampanjen. Han uppfattas som en väldigt trovärdig person av portugiserna, säger Christoffer Wendick.

I grannlandet Spanien är en av förklaringarna, enligt Wendick, att förtroendet för hälso- och sjukvården är väldigt högt.

– Det finns inte heller någon röststark grupp som är vaccinmotståndare, som vi ser i Tyskland, Frankrike och Italien. Den gruppen är förhållandevis liten i Spanien, säger han.

OWD:s statistik gäller andelen fullvaccinerade av hela befolkningen i respektive land medan Folkhälsomyndighetens siffror för Sverige, som också SVT redovisar, omfattar andelen invånare över 16 år som har vaccinerats.

Andel invånare i procent som är fullvaccinerade mot covid-19

Malta 80.91%

Portugal 80.78%

Island 77.48%

Spanien 75.52%

Danmark 73.98%

Belgien 71.02%

Irland 70.92%

San Marino 70.54%

Storbritannien 64.58%

Italien 63.92%

Norge 63.33%

Nederländerna 63.26%

Frankrike 63.08%

Tyskland 61.63%

Sverige 60.35%

Cypern 60.31%

Österrike 58.62%

Litauen 58.27%

Monaco 57.72%

Ungern 57.56%

Finland 56.72%

Grekland 56.36%

Liechtenstein 54.73%

Tjeckien 54.48%

Källa: Our World in Data, OWD. Statistiken gäller andelen av hela befolkningen. Folkhälsomyndigheten redovisar andelen invånare över 16 år som vaccinerats.

Siffrorna hämtades den 14 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet