Foto: Scanpix

Sverige hotar EU med krig – om snuset

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hotar EU med ”fullskaligt krig” kring snuset. Det säger handelsminister Ewa Björling (M) som besökte EU.s nye hälsokommissionär Tonio Borg i dag.

De svenska ministerbesöken står som spön i backen hos EU:s nye hälsokommissionär Tonio Borg i Bryssel. Och alla vill de prata snus.

I dag var det handelsminister Ewa Björling (M) som hälsade på hos Borg för att betona regeringens syn på snuset inför det nya tobaksdirektiv som EU-kommissionen väntas presentera nästa vecka. Hon lämnade även över ett brev från diverse forskare, samt Sveriges förslag till hur skrivningarna i tobaksdirektivet borde se ut.

Striden om snuset

– Vi har fört en lågintensiv konflikt om det här i flera år. Men beroende på vad som står i direktivet . . . då är det fullskaligt krig som gäller, säger handelsminister Björling på en svensk pressträff efter sitt möte med hälsokommissionären i dag, enligt TT.

Exakt hur ett svenskt ”krig” mot EU skulle se ut ville hon inte gå in på.

– Jag kan ju inte avslöja min krigsplan i förväg. Det handlar om att parlamentariker givetvis ska jobba för det svenska snuset, det handlar om att påverka andra i rådet och helt enkelt jobba på alla olika nivåer med de medel som står till buds.

”Snuset behandlas inte rättvist”

Mötet skulle ha varat i 15 minuter men pågick i en hel timme. Björling tog upp marknadsaspekten – att Sverige anser att snuset inte behandlas rättvist på EU:s inre marknad – men också hälsoaspekten.

Enligt handelsministern förnekade Borg uppgifter som läckt ut om att det kommande direktivet innehåller krav på höjd tobakshalt i det svenska snuset.

Enligt de medieuppgifterna föreslår direktivet att tobaksprodukter ska innehålla minst 85 procent tobak, vilket enligt Swedish Match skulle drabba en stor del av utbudet av svenskt snus.

EU kan inte besluta om smaksättning

Direktivet väntas också föreslå att man ska skärpa reglerna med krav på att snus inte får ha smaker från örter eller frukter, som gör det mer lättillgängligt och kan göra det lockande för ungdomar.

Vad gäller smaksättningen tryckte Björling hårt på att Sverige anser att den inte är något som EU kan besluta om, med hänvisning till det undantag som beviljades när Sverige gick med i EU.

I torsdags blev barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) första minister överhuvudtaget att ha ett möte med Borg sedan han tillträdde i slutet av november.

Till skillnad mot Maria Larsson så drar sig inte Björling för att föra fram snuset som mindre hälsofarligt än cigaretter.

– Jag argumenterar allt nu. . . Jag påpekade väldigt tydligt för honom att ni måste basera era ställningstaganden på vetenskapliga fakta. För det anser inte jag att man har gjort hittills när man säger att allt snus orsakar cancer, säger Björling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om snuset

Mer i ämnet