Svenskt företag i grekisk muthärva

Uppdaterad
Publicerad

I Grekland rullas just nu en mutskandal upp där ett svenskt företag ingår.

En tidigare anställd chef vid det grekiska försvarsdepartementet har erkänt att han tagit emot mutor under tio år, under 1990-talet och början av 2000-talet, för att se till att grekiska vapenkontrakt gått till de betalande företagen, uppger Sveriges Radio Ekot.

Svenskt företag

Ett av de företag han säger att han fått mutor av är svenskt. Den före detta chefen berättar i undersökningsprotokollet att han tagit emot 240.000 euro av dåvarande Ericsson Microwave. Pengarna har förmedlats av en namngiven vapenhandlare som fungerade som Ericssons agent. Ericsson Microwave är numera köpt av SAAB och heter SAAB Microwave.

Mutorna från Sverige ska ändå vara en liten del av verksamheten där ex-chefen berättar hur han fått miljoner euro för att ordna kontrakt på ryska raketer, tyska ubåtar och stridsvagnar och amerikanska stridsflygplan.

Saabs pressavdelning säger till Ekot att företaget inte har några kommentarer, eftersom de påstådda mutorna ska ha betalats ut innan Saab tog över företaget.

SVT har varit i kontakt med Saab som avböjer att kommentera affären.

Preskriberat

– Så vitt jag kan bedöma är det här eventuell brottslighet, preskriberad utifrån den information som finns i media. Men vi kommer naturligtvis följa det här noggrant, säger Gunnar Stetler, överåklagare på riksenheten mot korruption.

Preskriptionstiden är fem år för brott begångna före 2004.

Kände du till det här sedan innan?

– Jag kan inte svara på om jag kände till det. Det har funnits en utredning under 90-talet om Ericssons penningstransaktioner, om detta har samband med det kan inte jag svara på.

Företaget som pekas ut av den grekiske chefen är dåvarande Ericsson Microwave, som senare köptes upp av Saab. Saab kommenterar i dag inte uppgifterna då de påstådda mutorna ska ha ägt rum flera år innan de tog över företaget.

Förnekar mutor

Erik Löwenadler, tidigare vd för Ericsson Microwave, vill inte kommentera affären med Grekland.

– Jag har varit från verksamheten länge. Jag har inget mandat att uttala mig för företaget överhuvudtget. Jag kan mycket väl tänka mig att jag kommer ihåg fel i vissa avseenden, säger han till SVT.

Men när det gäller mutanklagelserna är Erik Löwenadler säker.

Betalade ni några mutor?

– Nej.

Är det en normal affärsmetod att man betalar mutor?

– Nej.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.