Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carry Kangur, projektledare för Locked Shields, berättar hur övningen går till i videon ovan. Foto: Marco Nilson/SVT

Sverige i stor cyberövning med Nato-länder: ”Nyttig erfarenhet”

Publicerad

Modern krigföring blir allt mer digital. Strider i cyberrymden påverkar hur det går på slagfältet. Nyligen avslutades världens största cyberförsvarsövning, Locked Shields, där Sverige deltog. Bland annat övades förmågan att stå emot angrepp på elnätet.

– Cyberkriget är en självklar del av modern krigföring. Det har Ukraina visat, säger Patrik Ahlgren, chef för cyberförsvarssektionen på ledningsstaben.

Han leder en verksamhet på tillväxt. Försvarsmakten utökar med ytterligare ett it-försvarsförband som nu byggs upp i Linköping.

Sverige och Nato

Bortsett från egna försvarsövningar i cyberrymden är Sverige med i övningen Locked Shields som organiseras av CCDCOE, ett cyberförsvarscenter för Nato och likasinnade länder.

”Nyttig erfarenhet”

Totalt 24 länder tävlade under två dagar om att försvara sig mot cyberangrepp.

I fjol vann Sverige. I år hamnade det militära laget, där man tävlade ihop med Norge och Finland, på fjärde plats. I år deltog Sverige även med ett civilt lag bestående av it-personal från energibolag.

Enligt lagledare Patrik Fältström är en sådan här övning viktig då den utsätter deltagarna för upprepade attacker på bred front, på ett sätt de inte möter i sin vardag.

– Normalt försvarar man ju sitt eget system. Här får man både lära sig att försvara någon annans system, men också arbeta med andra individer under väldigt hög stress. Det är en väldigt, väldigt nyttig erfarenhet, säger han.

Tränade på betalningssystem

Hur representativ är övningen för hur det skulle vara i verkligheten?

– Jag tycker det är väldigt representativt för en målinriktad attack där man försöker bryta ned en samhällsfunktion och använder it-systemet som ett verktyg för det.

Från CCDCOE:s sida satsade man i år på att även träna förmågan att skydda samhällets betalningssystem.

– Vissa länder räknar även in finanssektorn som kritisk infrastruktur, förutom energi och telekom. Vårt mål var att visa hur avbrutna pengaflöden påverkar ett lands förmåga att försvara sig, säger Carry Kangur, projektledare för Locked Shields.

Ukraina kämpar ”stenhårt”

Ukraina har i flera år utsatts för hackerattacker riktade mot landets elförsörjning och näringsliv. Deras motståndskraft har successivt förbättrats och i dag menar Patrik Ahlgren att de lyckas försvara sig väl mot angreppen.

– Man kämpar stenhårt för att upprätthålla internet och för att energiförsörjning och telekommunikation ska vara uppe i de avgörande områdena. Precis det som övningen handlade om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet