Socialminister Jakob Forssmed. T.h nyårsresenärer på en tågstation i Kina. Foto: Christine Olsson/Wu Hao/TT

Sverige kallar till EU-möte om covid-läget i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Den omfattande smittspridningen av covid-19 i Kina innebär en ökad press på EU att agera gemensamt vad gäller inreserestriktioner.

Det anser regeringen som, i och med Sveriges ordförandeskap i unionen från och med 1 januari, nu kallar till ett möte i rådets krishanteringsmekanism IPCR på onsdag för att diskutera frågan.

”Sverige eftersträvar en gemensam linje för hela EU när det gäller införandet av eventuella inreserestriktioner. Det är viktigt att vi snabbt får nödvändiga åtgärder på plats”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i ett pressmeddelande.

Regeringen fattade nyligen beslut att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utvärdera hur smittosituationen i Kina kan påverka Sverige och vilka åtgärder som kan bli aktuella.

På fredagen fick myndigheten även i uppdrag att analysera avloppsvattnet vid Arlanda, vilket hoppas kunna bidra till ytterligare information om förekomsten av nya virusvarianter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ali Mirazimi varför han anser att krav på test på resenärer från Kina inte är en effektiv åtgärd. Foto: TT/AP/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.