En resenär ska precis checka in på Pekings internationella flygplats under torsdagen. Nu vidtar en rad länder åtgärder för resenärer från Kina med anledning av den ökade smittspridningen i landet. Foto: Andy Wong/AP/TT

FHM: Inga planer på särskilda åtgärder för resenärer från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Det finns i nuläget inga planer på att införa särskilda krav på resenärer från Kina. Det meddelar Folkhälsomyndighetens avdelningschef Sara Byfors.

– Vi har en hög smittspridning globalt och en hög vaccinationsgrad i Sverige och bedömer att restriktioner i nuläget därför inte behövs.

Just nu pågår en av Kinas största covid-19-utbrott sedan pandemin startade. Enligt en brittisk forskningsanalys kan snart en miljon människor smittas dagligen och 5 000 personer avlida varje dag till följd av viruset.

I veckan meddelade Italien att man inför obligatoriska tester för samtliga personer som rest från Kina, och en källa på USA:s hälsodepartement har sagt att USA inför krav på negativa tester för alla som reser från Kina.

Men några liknande planer i Sverige finns i nuläget inte, menar Folkhälsomyndigheten.

– Vår bedömning är att det i nuläget inte behöver införas åtgärder för resenärer från Kina, säger Folkhälsomyndighetens avdelningschef Sara Byfors.

Skulle inte ha någon effekt

Enligt henne gör man bedömningen att liknande åtgärder inte skulle ha någon större effekt här, då smittspridningen i Sverige och Europa är hög. Samtidigt som vaccinationsgraden och immuniteten i Sverige är hög.

– Det var över ett år sedan en alldeles ny variant av viruset kom. Att det skulle komma något radikalt annorlunda från Kina är inte så sannolikt just nu, säger Byfors.

Hon tillägger att man följer utvecklingen i Kina och resten av världen noggrant och att man har en kontinuerlig dialog med regeringen.

– Vi har den generella rekommendationen om att vaccinera sig och att inte resa hit om man har covid-19-symptom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Just nu brottas Kina med kanske det största utbrottet av covid-19 i landets historia. SVT:s Asienkorrespondent är på plats och berättar hur läget är just nu. Foto: Alex Plavevski/TT, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.