Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Just nu brottas Kina med kanske det största utbrottet av covid-19 i landets historia. SVT:s Asienkorrespondent är på plats och berättar hur läget är just nu. Foto: Alex Plavevski/TT, SVT

Covid-våg i Kina kan smitta en miljon dagligen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu brottas Kina med kanske det största utbrottet av covid-19 i landets historia. Myndigheterna uppmanar till stärkt beredskap och enligt en forskningsanalys kan snart en miljon människor smittas dagligen och 5 000 personer avlida varje dag till följd av viruset.

Kinesiska myndigheter försöker stävja den våg av smittspridning av covid-19 som pågår i landet, rapporterar China Daily.

På torsdagen uppmanade Kinas folkhälsomyndighet att intensifiera behandlingen av sårbara covid-19-patienter för att minska effekterna av sjukdomen. 

Dessutom vill myndigheterna att beredskapen stärks för äldrevårdsinrättningar och akutsjukvården i hopp om att stävja smittspridningen.

En miljon per dag

Ett brittiskt hälsodataföretag befarar att fler än en miljon av Kinas 1,4 miljarder människor kommer att smittas dagligen. Enligt dess analys kan landet även räkna med över 5 000 dödsfall varje dag till följd av viruset.

WHO: Vaccination viktigt

Som SVT tidigare rapporterat är den alltför låga graden av vaccineringar det största problemet, enligt världshälsoorganisationen WHO.

– Utmaningen som Kina och andra länder fortfarande har är: Är människor tillräckligt vaccinerade, och med rätt vaccin, rätt antal doser? säger Michael Ryan, verkställande direktör på WHO.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt officiella siffror har ingen dött av covid-19 sedan restriktionerna slopades. Samtidigt väntar flera bilar med kistor utanför ett krematorium i östra Peking. Foto: Reuters, Ng Han Guan/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.