Sverige kallas upp av Israels UD

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ambassadör i staden Tel Aviv, Carl Magnus Nesser, har kallats upp till Israels utrikesdepartement i Jerusalem för att motta en israelisk protest, det bekräftar svenska utrikesdepartementet.

Att Sverige röstade ja till tisdagens Unesco-resolution, som bland annat underkände Israels anspråk på suveränitet över hela Jerusalem, är en del av ”ett systematiskt svenskt röstbeteende”, enligt Israels chef för departementet Västeuropasektion.

Sverige var det enda europeiska land som röstade för resolutionen, enligt Dagens Nyheter.

– Med tanke på Sveriges röstning när det gäller resolutionen kunde man förvänta sig att Israel skulle reagera, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör på UD, till SVT Nyheter.

Många la ned röst

De flesta europeiska länder lade ned sin röst, medan Grekland, Storbritannien, Italien och Litauen röstade mot resolutionen. Premiärminister Benjamin Netanyahu kallade resolutionen ”absurd” och gav omedelbart order att skära ned Israels bidrag till Unescos budget med en miljon dollar, skriver DN.

– Vår inställning är att Jordanien och Palestina agerade konstruktivt och la fram ett mer fokuserat resolutionsutkast än vad de först hade kommit med. Förhandlingarna fick EU-gehör för samtliga punkter och då bedömde Sverige att texten var acceptabel, säger Katarina Byrenius Roslund.

Men EU uppnådde ingen enighet i beslutet.

”Röstade ja ändå”

– Vi beslutade ändå att rösta för eftersom i våra ögon var texten acceptabel. Sverige stödjer fullt ut Unescos arbete för att skydda världsarvet i Jerusalem och alla tre religionernas arv.

När Carl Magnus Nesser blev uppkallad för att motta protesten betonade han resolutionens betydelse för alla tre religionerna – judendomen, kristendomen och islam.

– Han framförde också de tydliga förbättringar som Sverige bidrog till i texten, säger Katarina Byrenius Roslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.