Sverige kan få brist på stridspiloter i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Fler unga måste söka jobb som stridspiloter. Annars är risken stor att det blir pilotbrist om några år. Svårigheterna att rekrytera nya piloter oroar försvarsmakten.

När storfilmen Top Gun var i ropet under det sena 1980-talet blev det en rusning både till biograferna och till stridspilotutbildningen. Men det var längesedan Tom Cruises rollkaraktär Maverick gjorde halsbrytande manövrar högt upp i det blå och nu är tiderna annorlunda.

-Det är svårare än vad det har varit. Under ”Top Gun”-eran på 1980-talet fanns det drag kring yrket. Vi skulle önska att fler sökte det här jobbet,  så att vi får ett bredare urval, säger Anders Silwer, insatschef för Försvarsmakten.

Vakant plats

I dag har Försvarsmaktens urval av framtida piloter minskat drastiskt. När yrket var som mest populärt var det flera tusen sökande på varje plats. Nu är det omkring 100 sökande på varje plats per år. Bara sju av platserna på årets pilotutbildning är tillsatta.

-Vi skulle ha fler sökande och gärna fler kvinnor. Vi har bara en kvinnlig stridspilot, säger Anders Silwer.

Enligt Silwer är en av förklaringarna till rekryteringsproblem att de internationella insatserna, främst i Afghanistan har stått i fokus de senaste åren. Nu varnar man för att det i framtiden kan bli brist på stridspiloter på flottiljerna i framtiden, om inte fler unga kan tänka sig ett yrkesliv bakom spakarna på Jas 39 Gripen.

-Längre fram har vi ganska stora pensionsavgångar. Men då pratar vi om tio års sikt. VI måste ha en hög intagning av piloter dag, så att det inte blir ett tomrum när dem som är födda mellan 1965 och 1970 går i pension, Jörgen Marqvardsen, chef för 1:a divisionen F 21.

Den som vill utbilda sig till stridspilot får söka till försvarsmaktens officersutbildning med taktiskt/ operativ inriktning. Förutom grundläggande behörighet krävs att man högst får vara 23 år samma år utbildningen börjar.

Dessutom krävs synskärpa på 1,0 utan korrektion. Den sökande får inte heller vara färgbild eller har gjort en synförbättrande ögonoperation.

Den sökande måste väga mellan 55 och 88 kilo samt vara mellan 161 till 190 cm. lång.

Utbildningen är förlagd till Stockholm och Linköping.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.