För första gången i Sveriges historia kan Sverige få en negativ reporänta. För på marknaden räknar många nu med att Riksbanken drar ned sin viktigaste styrränta till -0,1 procent. Foto: TT

Sverige kan få negativ ränta

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i Sveriges historia kan Sverige få en negativ reporänta. För på marknaden räknar många nu med att Riksbanken drar ned sin viktigaste styrränta till -0,1 procent.  

Det kan vara en historisk dag. För ledningen för riksbanken tog i dag sitt beslut om reporäntan, ett beslut som kommer att presenteras i morgon. Och det finns nu förväntningar om att Riksbanken för första gången ska införa en negativ reporänta.

– Det här är ett sätt för Riksbanken att verkligen trycka till och sända ett tydligt budskap att den gör allt för att få upp inflationen. Då kanske vi börja tror att inflationen ska komma tillbaka och det ska i förlängningen också ge inflation, säger Robert Bergqvist som är chefekonom på SEB.

Enligt bankens prognos kommer riksbanken att för första gången sänka sin styrränta från dagens nivå 0 procent till minus 0,1 procent. Banken tror också att Riksbanken inför en räntekorridor vilket gör att bankerna får betala upp till 0,2 procent för att placera sina pengar hos Riksbanken.

Visar att banken gör allt

Robert Bergqvist motiverar prognosen med att Riksbanken nu är utsatt för ett stort tryck att få upp inflationen till målet på 2 procent. Och att införa en negativ ränta skulle vara  psykologiskt sätt för Riksbanken att visa att den nu gör allt för att nå målet. Men det innebär också att Riksbanken gör något man aldrig tidigare gjort.

– Det skapar framför allt  en osäkerhet. Det här är en helt unik miljö. Jag tror det kommer att  påfrestningar inte bara för svenska banker. Den här situationen har vi i flera andra länder också säger Robert Bergqvist

I Schweiz och i Danmark har centralbankerna nyligen tvingats införa negativa styrräntor. Men där handlar det mest om att försöka dämpa det tryck som deras valutor utsatts för den senaste tiden.

Kan vara länge

I Sverige är de flesta bedömare övertygade om att Sverige nu också genomför denna drastiska åtgärd. Det märks bland annat på räntemarknaden  där man under förmiddagen  räknar med att styrräntan ligger på minus 0,04 procent i morgon och minus 0,09 procent till sommaren.

– Vi räknar med att Riksbanken ligger kvar med en minusränta till hösten 2016, säger Robert Bergqvist.

– Det här är också ett sätt att hålla kronan svag, För ju lägre ränta vi har i Sverige desto mindre attraktivt blir det att placera pengar i Sverige. Då minskar också efterfrågan på kronan.

– Får vi en svag krona är det bra för exportindustrin men det höjer också priset på våra importerade varor och då kan vi få lite mer inflation. För prisökningstakten i Sverige är ju på tok för låg. Det mår ekonomin bra av.

Åsikterna går i sär

Men andra är inte lika övertygade att Riksbanken tar till detta drastiska steg.

– Min bedömning är att riksbanken låter reporäntan vara oförändrad, säger Annika Winsth som är chefekonom på Nordea.

– Däremot kommer att man att vilja skicka en signal om att räntorna ska vara låga mycket längre.

”Positiva överraskningar”

Enligt henne innebär det att riksbanken förlänger sin räntebana vilket gör att det dröjer till slutet av 2016 innan Riksbanken höjer sin ränta och att man då höjer räntan långsammare än vad man tidigare sagt

– Sedan Riksbanken hade sitt förra möte har inflationen kommit aningen högre än vad Riksbanken förväntade sig. Och vi har en krona som är lite svagare än vad Riksbanken förväntat och vi har en konjunktur som går åt rätt håll. Så egentligen är överraskningarna mer på den positiva än på den negativa sidan, säger Annika Winsth.

I morgon står det klart vilken av ekonomerna som får rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.