Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström förväntar sig ett vaccingodkännande av EU på måndag. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Alastair Grant/AP/TT

Sverige kan få Novavax-doser efter nyår: ”Välkommet tillskott”

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen, WHO, har nödgodkänt Novavax proteinvaccin mot covid-19. Sverige har bokat fyra miljoner doser.

– Har vi tur kanske de dyker upp efter nyår. Vi får se, det finns en stor osäkerhet där, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT Nyheter.

Novavax vaccin godkändes för nödbruk i veckan av WHO, skriver organisationen i ett pressmeddelande. Det är det nionde vaccinet som får grönt ljus av WHO. Delar av produktionen ligger i Uppsala, vilket SVT tidigare rapporterat om.

Sverige har bokat fyra miljoner doser av vaccinet via EU som sedan länge har kontrakt med läkemedelsbolaget. Tillverkningsproblem och fördröjningar i kliniska studier har gjort att vaccinet ännu inte börjat användas, uppger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström för SVT Nyheter.

– Vi hade räknat med att det skulle komma redan i våras. Jag förväntar mig ett godkännande av EU på måndag, då ska vi i princip kunna få tillgång till doser på en gång. Men eftersom de haft tillverkningsproblem är jag inte helt säker på det – har vi tur kanske de dyker upp efter nyår.

Viktigt för globala vaccinförsörjningen

Covax, WHO:s program för rättvis fördelning av vaccindoser, har bokat en miljard doser. För försörjningen av vaccin globalt är tillskottet av Novax proteinvaccin ”otroligt viktigt” menar Bergström. I Sverige kommer det under nästa år fortsatt vara Moderna och Pfizer som är de dominerande covidvaccinen.

– Det här är ett proteinvaccin, det har en liten annan approach än mRNA-vaccinen. Det är lite mer beprövat men svårare att uppdatera och tillverka. Vi behöver ha olika typer av vaccin. Det finns de som inte vill ta mRNA-vaccin och de som inte får tillräckligt antikroppssvar, så det är ett välkommet tillskott, säger Richard Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet