Sverige kan skaffa sjöminor – flera Natoländer enade

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli aktuellt för Sverige att köpa in och förvara sjöminor, tillsammans med åtta andra Natoländer. Det står klart efter att försvarsminister Pål Jonsson (M) skrivit under en avsiktsförklaring vid Natomötet i Washington.

Försvarsministern, Pål Jonson (M), skriver på X att avsiktsförklaringen öppnar dörren för ”framtida gemensam utveckling av minor”.

Bakom initiativet står den tyska försvarsministern Boris Pistorius. Han säger till Reuters att minor är nödvändiga för att förhindra rysk expansion i Östersjön.

– Vi har alldeles nyligen sett hur Ryssland försöker utvidga sitt territorialvatten utanför Kaliningrad. Vi är alla tydliga med att vi inte kommer att tillåta det, säger han.

I maj anklagade Estland ryska gränsvakter för att ha tagit bort navigationsbojar från den estniska sidan av Narvafloden, som skiljer de två länderna åt.

De övriga åtta Natoländerna som vill upphandla sjöminor är Danmark, Estland, Finland, Norge, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland.

Den tyska försvarsministern säger under mötet att gemensam upphandling har flera fördelar. Bland annat sänkta kostnader och delat underhåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.