Arkivbild föreställande modellen JAS-39. Foto: Sandor Ujvari/EPA

Sverige kan sälja Jas Gripen till Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska vapenjätten Saab står inför en miljardförsäljning av Jas Gripen till Filippinerna, uppger källor för Aftonbladet.

Enligt tidningen har vapenexportmyndigheten, ISP, i november utfärdat ett positivt förhandsbesked för export av stridsflygplanet till landet.

ISP vill inte kommentera uppgifterna. I ett mejl till Aftonbladet skriver Karl Evertsson, tidigare chef för krigsmaterielgruppen, numera Utrikes- och säkerhetspolitisk rådgivare att ”den här typen av uppgifter är föremål för sekretess”.

”I första hand utrikessekretess men i regel även kommersiell sekretess. ISP kan därför inte bekräfta eller dementera sådana uppgifter”, skriver han vidare.

Hur många plan eller vilken modell som ingår i affären är okänt. Men enligt ett mejl från försvarsdepartementet från förra året, som tidningen har tagit del av, var det modellerna Jas Gripen C och D som var aktuella i Filippinernas fall då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.