Under onsdagen var prins Carl Philip inbjuden till en plantskola för att informera sig om den miljövänliga metoden. Foto: Henrik Montgomery, TT/Sveaskog

Ny metod mot snytbaggen kan ge giftfritt skogsbruk

Publicerad

Sveriges skogsbruk kan snart vara helt fritt från kemiska bekämpningsmedel. Med lim och sand i stället för kemikalier ska unga skogsplantor skyddas mot den glupska snytbaggen, menar svenska forskare.

Skogsnäringen har satsat mycket på forskning om hur man skyddar unga skogsplantor mot snytbaggens angrepp med miljövänliga och mekaniska metoder. Den lilla baggen har förmåga att ta död på 80 procent av nyplanterade träd vilket orsakar stora ekonomiska förluster för skogsägarna. Traditionellt har man bekämpat den med kemiska insektsgifter, men den nya beläggningen är helt fri från hälsofarliga ämnen.

Sand och lim

Ett vattenbaserat och töjbart lim fördelas över plantan och finkornig sand sprutas i limmet. Sanden kommer in mellan snytbaggens käkar och hindrar den från att tugga i sig barken.

Unga plantor som behandlats med den nya miljövänliga beläggningen med sand och lim för att hindra angrepp från snytbaggar. Foto: Sveaskog/Per Wichman

– De skogsarbetare som planterar ut de unga träden slipper risken att komma i kontakt med giftiga kemikalier. Även miljöfarlig påverkan av naturen undviks på det här sättet, säger Göran Nordlander, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Prisbelönt forskning

Hans forskning har fått pris för bästa innovation och Göran Nordlander hoppas att den giftfria metoden även kan komma att användas där insekter eller andra djur gnager av barken på unga träd.

Det patenterade beläggningsskyddet Conniflex har testats under många år av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Även Tyskland visar intresse för den svenska innovationen. Liknande beläggningar används av olika skogsbolag i Sverige.

Stort steg framåt

– Det är en milstolpe inom svenskt skogsbruk och ett stort steg framåt jämfört med förr då man flygsprutade skogen med hormoslyr, säger Roger Johansson, affärsområdeschef på Svenska skogsplantor.

Den nya miljövänliga behandlingen av plantor utförs nu på sex anläggningar, varav en ligger i Lettland. Testresultaten är mycket positiva, även ur ekonomisk synpunkt.

Prins Carl Philip på produktionshallen där plantorna Conniflex behandlas. Foto: Erik Ardelius

Under onsdagen var prins Carl Philip inbjuden till en plantskola för att informera sig om den miljövänliga metoden.

”Fantastisk utveckling”

– Det är en fantastisk utveckling. Inom några år kan vi fasa ut kemiska bekämpningsmedel helt i skogen, säger Peter Bergkvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

– Metoden ger ett mer långvarigt skydd över två växtsäsonger jämfört med de kemiska bekämpningsmedlen, säger forskaren Göran Nordlander på SLU till SVT Nyheter. Och snytbaggen klarar sig fint ändå eftersom den livnär sig på mycket annat än plantor, tillägger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.