Foto: Eyes on Animals

Sverige lyfter vanvården av djur på EU-möte

Uppdaterad
Publicerad

Det är oacceptabelt att djur ska plågas under transporter från EU-länder till Turkiet. Det säger svenska politiker från både höger och vänster efter de otäcka bilder som SVT visade under måndagen. Sverige lyfter nu frågan i EU.

– Jag blir djupt illa berörd, sade landsbygdsministern Sven-Erik Bucht till SVT Nyheter om bilderna på det extrema lidandet i djurtransporter på gränsen mellan Bulgarien och Turkiet.

Bucht ska nu ta upp djurtransporterna vid nästa jordbruksministermöte i Bryssel.

Hur mycket kan Sverige påverka i den här frågan?

– Sverige har drivit den här typen av frågor tidigare. Jag upplever ändå att vi kan påverka. Vi måste ta upp sådant här för att det här är totalt oacceptabelt.

Hög profil

Bucht får stöd av kolleger över partigränserna.

– Det här är helt och hållet oacceptabelt. Det här är inget som något djur i hela Europa ska tvingas genomlida, säger vänsterpartisten Jens Holm.

– Ett enskilt land kan genomföra mycket och Sverige har tidigare haft en hög profil i djurfrågor och jag förutsätter att Sverige kommer att ha det även den här gången, säger Holm.

Olika syn på djurhållning

Tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) menar att en av förklaringarna till att vanvård av djur avslöjas gång på gång beror på olika syn på djurhållning i norra och södra Europa.

– Tyvärr är det så. Norra Europa har alltid varit pådrivande i att ta fram regler om att djur ska ha det bra i alla delar av Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.