Foto: TT/Eyes on Animals.

Selimovic (L): Inför en europeisk matpolis

Uppdaterad
Publicerad

En europeisk matpolis som ser till att djurättslagar efterföljs och som har mandat att ingripa. Det skulle kunna vara en lösning på problematiken med plågsamma transporter och vanvård av djur, menar EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (L).

SVT:s avslöjande om hur djurskyddsregler inom EU inte följs och orsakar stort lidande för många djur har väckt starka reaktioner. Bilderna visar bland annat kreatur lastade på överfulla lastbilsflak, utan vare sig mat eller vatten i 40 gradig värme och kor som kejsarsnittas och får halsen avskuren utan bedövning.

Enigt Moa Richter Hagert från organisationen Djurens rätt är detta alltför vanligt och kan fortgå på grund av att befintliga djurrättsregler inte räcker till, och de som finns inte efterlevs.

DJURTRANSPORTER I EUROPA

– Även de djurtransporter som sker inom EU och som är helt lagliga har stora djurskyddsproblem. Till exempel får man transportera djur inom EU i 28 timmar med en timmes rast, säger hon.

Lagarna följs inte

Jasenko Selimovic (L) europaparlamentariker som sitter i jordbruksparlamentets arbetsutskott fördömer också bilderna i SVT:s reportage och känner väl till problematiken med långa transporttider och plågsam hantering av djur. Han menar att det inte är avsaknaden av lagar som är problemet, utan snarare att reglerna inte efterföljs.

– Det stora problemet är att vi inte kan se till att de lagar som finns följs. Att vi inte kan se att man implementerar lagen och att man följer det man sagt att man ska följa.

– Vi har i princip inget exekutivt organ som kan kontrollera de lagar och regler som finns. Ofta är det upp till medlemsländerna att se til att lagen följs och ofta gör de inte det eftersom länder och producenter tjänar stora pengar på det, säger han till SVT.

Vill införa en matpolis

Medlemsländernas polisresurser räcker inte till för att övervaka den här typen av problematik, menar Selimovic. I stället vill han se ett europeiskt polisiärt organ, en matpolis, som följer och kontrollerar matproduktionen i varje steg.

– Om man vill stoppa detta på europeisk nivå måste man ge resurser personal och mandat till polisen för att se till att lagen följs och kontrolleras. En lag utan möjligheter att följa är ingenting, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DJURTRANSPORTER I EUROPA

Mer i ämnet