Danmark är världens minst korrupta land, medan Somalia rankas som det sämsta. Sverige är inte längre sämst i Norden och USA har fallit nedanför topp 20. Foto: TT

Här är världens mest och minst korrupta länder

Uppdaterad
Publicerad

Sverige lägger sig på fyrdelad tredjeplats med Finland, Singapore och Schweiz när korruptionen i världens länder rankas. Minst korrupt är grannlandet Danmark.

Transparency international har kommit ut med sin årliga rankning över korruptionen bland länder.

Danmark, Sverige och Finland tar sig in på toppen tillsammans med Nya Zeeland, Singapore och Schweiz. Grannlandet Norge kvalar in efter dessa.

Inte längre mest korrupt

Transparency International mäter den upplevda korruptionen i länder utifrån en skala mellan 0-100, där 100 representerar helt fritt från korruption. Sverige har tidigare legat uppe på poäng om 89 – 90, men sjönk under 2017 till 84, vilket gjorde Sverige till det mest korrupta landet i Skandinavien. Årets många myndighetsskandaler tros ha bidragit till sänkningen. Ett relativt liten ökning till 85 på skalan under 2018 gjorde innebar dock ett lyft till delad tredjeplats med Finland.

Mer än två tredjdedelar under 50

Enligt organisationen visar årets rapport att arbetet mot korruption avstannat i många länder. Oförmågan att hantera korruptionen spelar in i utvecklingen av demokratiska kriser världen över.

”Med många demokratiska institutioner som hotas över hela världen – ofta av ledare med auktoritära eller populistiska tendenser – behöver vi göra mer för att stärka kontrollen och balansera och skydda medborgerliga rättigheter”, säger Patricia Moreira, VD för Transparency International i ett pressmeddelande.

Mer än två tredjedelar av länderna hamnar under 50 i indexet. Enbart 20 länder har avsevärt förbättrat sina poäng, däribland Estland, och 16 stycken har blivit avsevärt sämre, till exempel Australien och Malta.

Pekar ut länder att hålla koll på

Somalia, Sydsudan och Syrien är i botten på rankingen, med 10, 13 och 13 poäng. USA och Brasilien pekas av organisationen ut som länder att hålla ögonen på. För första gången sedan 2011 har USA fallit nedanför topp 20-skiktet, med 71 poäng. Brasilien tappade 2 poäng och landade på 35, vilket är det lägsta resultatet landet haft på sju år.

Minst korrumperade:

  • Danmark
  • Nya Zeeland
  • Finland, Singapore, Sverige, Schweiz

Mest korrumperade:

  • Somalia
  • Sydsudan, Syrien
  • Nordkorea, Jemen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.